Američka novinarka i diplomatkinja: Haris Silajdžić me dočekao polugol u hotelskoj sobi u Zagrebu

Američka novinarka i diplomatkinja: Haris Silajdžić me dočekao polugol u hotelskoj sobi u Zagrebu

Samantha Power, sadašnja direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i bivša veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima (2013.-2017.), jedna je od onih Amerikanki čija je biografija neraskidivo vezana za Bosnu i Hercegovinu i svoje ljude.

Ova 52-godišnja Irkinja, koja se s deset godina preselila u SAD, karijeru je započela 90-ih godina prošlog stoljeća kao mlada novinarka izvještavajući iz ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, piše Dnevni Avaz.

Za ratno izvještavanje nagrađena je Pulitzerovom nagradom. Za brojne američke i britanske medije izvještavala je s brojnih ratišta u BiH, boravila je u Sarajevu, a jedna je od rijetkih novinarki koja je uspjela ući u opkoljenu Bihaćku krajinu, prenosi Jutarnji list.

Power je autorica nekoliko zapaženih knjiga, a njezini memoari “The Education of an Idealist”, objavljeni prije tri godine, brzo su postali bestseler. Knjigu je čitateljima preporučio bivši američki predsjednik Obama.

U knjizi se Power prisjeća mnogih događaja iz svoje impresivne novinarske, akademske i diplomatske karijere. U jednom dijelu otkriva kako je doživjela traumatičnu neugodnost dok je izvještavala o ratu u Bosni i Hercegovini od, kako je naziva, “premijera Bosne i Hercegovine”.

Haris Silajdžić

– Jedne sam se večeri pridružila prijateljici Stacy Sullivan, vanjskoj suradnici “Newsweeka”, u turi po Sarajevu kako bismo pronašli vodu za kupanje, koja nam je bila potrebna danima.

Zaustavljeni smo i uhićeni zbog kršenja policijskog sata i zatvoreni u ćeliju sarajevskog zatvora. Nakon što mi je omogućen telefonski poziv, umjesto američkog veleposlanika u Sarajevu, nazvala sam bosanskog premijera kojeg sam do tada često intervjuirala i koji je bio na glasu kao zavodnik – napisala je Power.

U njoj se ne spominje ime “bosanskohercegovačkog premijera”, iako je i iole upućenom čitatelju jasno da se radi o Harisu Silajdžiću, ratnom ministru vanjskih poslova, a kasnije i premijeru Bosne i Hercegovine.

– Činilo se da uživa u korištenju svojih veza kako bi osigurao naše oslobađanje, tako da smo za nekoliko sati mogli biti na putu kući – stoji u knjizi.

– Nekoliko mjeseci kasnije pristala sam na razgovor s (već spomenutim) premijerom u zagrebačkom hotelu, dok se spremao otputovati u SAD kako bi lobirao kod Clintonove administracije u Washingtonu.

Kad sam stigla u hotelsku sobu u koju me uputio jedan od premijerovih suradnika, očekivala sam da će me dočekati netko iz njegove pratnje. Umjesto toga, na vratima sobe dočekao me osobno premijer, gotovo potpuno neodjeven. Bila sam toliko šokirana da sam, umjesto da pobjegnem kako sam trebala učiniti, prešla prag njegove hotelske sobe kao na auto-pilotu.

Sljedećih petnaestak minuta provela sam izbjegavajući njegova neprestana udvaranja i pokušaje da me zagrli, dok sam ga istovremeno, uzalud, nagovarala da započne naš dogovoreni razgovor.

Nakon što mi je rekao da ga ne zanima previše ispitivanje o ratu koji je pogodio njegov narod, spremila sam se i otišla – piše Power u knjizi, objavio je Dnevni Avaz.

Foto: Henry Kissinger i Samantha Power