BANDIĆEVA HOBOTNICA: Uhićeni Šegota bio je velika nada HDZ-a. Je li diplomirao 30. veljače u Travniku?

BANDIĆEVA HOBOTNICA: Uhićeni Šegota bio je velika nada HDZ-a. Je  li diplomirao 30. veljače u Travniku?

Uhićeni suradnik bivšeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Patrik Šegota, dobro je poznat riječkoj javnosti. Rođen je 1976. godine, i živio je u Rijeci do prije desetak godina, a zadnje vrijeme bio je jedan od najbližih suradnika pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, posebno unutar stranke MB 365 te je na većini događanja bio u pratnji Bandiću.

Šegota je bio i međunarodni tajnik Bandićeve stranke MB 365, a stranku je vodio na Črnomercu kao jednoj od većih organizacija. Političku karijeru počeo je u HDZ-u i njihovoj stranačkoj mladeži, a posebno istaknut bio je u Rijeci u vrijeme Ive Sanadera, u čijoj je pratnji također često bio. U trenucima dok je Jadranka Kosor na izborima 2004. godine bila protukandidatkinja Stipi Mesiću ispred HDZ-a, a sve pod kontrolom tadašnjeg alfe i omege Ive Sanadera, Šegota je bio i šef volontera njezine kampanje za cijelu Hrvatsku. Čak i nakon Sanaderove ere, Šegota je imao većih političkih ambicija pa je tako 2012. godine bio i kandidat za predsjednika riječkog HDZ-a, javlja Novi list.

U intervjuu za Novi list te 2012. godine iskazao je veliku ambiciju: »Želim uvesti u stranku pobjednički mentalitet. U prvih 30 dana organizirat ću akcijske odbore koji će pokrivati sve segmente javne uprave. Oni će pripremiti platformu za lokalne izbore, a kriterij za odabir ljudi koji će ih voditi je stručnost. Neću se libiti koristiti znanje nestranačkih ljudi. Moj je cilj najmanje 30 posto glasova na lokalnim izborima, a ako ga ne bih ostvario, dao bih mandat na raspolaganje odmah nakon lokalnih izbora«, govorio je tada.

Iako je po svojim političkim stavovima uvijek bio relativno umjeren i nikad nije pripadao desnim »jastrebovima« HDZ-a, ipak već prije toga Šegota je zbog svoje otvorenosti bio sankcioniran u HDZ-u 2006. godine – zbog intervjua našem listu krajem 2006. godine bio je smijenjen i na dvije godine suspendiran jer je preotvoreno govorio o unutarstranačkom radu u javnosti, nakon čega je ostao samo običan član HDZ-a, da bi se onda 2012. odlučio aktivno angažirati i pridružiti se ostalim kandidatima koji su se borili za mjesto šefa glavne oporbene stranke u Rijeci. Na tim izborima nije pobijedio, nego je zatim prešao na posao u svojoj ekonomskoj struci u bankarski sektor u Erste banci, te je otišao iz Rijeke, da bi potom prije nekoliko godina osvanuo u Bandićevoj stranci te postao jedan od Bandićevih intimusa.

Krajem prošle godine, kad se već znalo da policija pokušava istražiti Bandićeve poslove, a uoči novih lokalnih izbora, Šegota je pao u nemilost dijela Bandićeve stranke – dogradonačelnica Jelena Pavičić-Vukičević otvoreno se unutar stranke suprotstavljala naglom Šegotinom usponu unutar MB 365, a nakon što je morao dati ostavku na mjesto u Gradskim grobljima, bilo je jasno da uskoro može ostati i bez Bandićeve podrške, pa je mirno pristao otići u Zagrebparking, na obično radno mjesto.

Zanimljiv datum

U međuvremenu, između perioda političke aktivnosti u Rijeci i napredovanja u Zagrebu, Šegota je u Travniku stekao diplomu koja mu je nedostajala da bi mogao konkurirati na natječajima za ozbiljnije funkcije, pa je i to bila jedna od kontroverznih stepenica u njegovoj karijeri. Oko te epizode, treba zabilježiti i da je na jednoj Facebook stranici objavljeno da je diplomu stekao na nepostojeći datum, 30. veljače 2015. godine, a on je potom izjavio da mu se podmeće i da mu se želi naštetiti.

Čim je izabran na čelo Gradskih groblja, bio je na oku medijima: naime, izabran je na natječaju koji je trajao samo tjedan dana, s tim da su tri dana bila neradna, a za razliku od natječaja za šefa Gradske plinare, koji se održavao istodobno, na onom za Gradska groblja od kandidata se nije tražilo iskustvo od minimalno tri godine na rukovodećim mjestima, pa je bilo jasno da je natječaj prilagođen baš Šegoti koji je netom prije završio travnički fakultet.

Dok je bio na čelu Gradskih groblja, Šegota je puno ulagao u svoju promociju. Dao je niz intervjua svim hrvatskim medijima o ulaganjima u Mirogoj i druga groblja, posebno u Krematorij te u objekte uništene u potresu, ali javnosti je najviše zanimljivo bilo da je Dragan Kovačević iz afere Janaf uspio sebi pribaviti grobno mjesto za budućnost u Aleji velikana, dok je Šegota bio na čelu Gradskih groblja.

Među ostalim, jučer je pretresen i stan Patrika Šegote u Slovenskoj ulici, onoj istoj gdje se nalazio i znameniti »klub« Dragana Kovačevića.

Obiteljska pozadina

S obzirom na to da je u akciji PNUSKOK-a uhićena i njegova sestra Tamara Šegota, treba spomenuti i njegov obiteljski background. Kao članica NO-a Gradskih groblja u jednom trenutku spominjala se prezimenjakinja Anamaria Šegota, dok je supruga Sheila Šurbat Šegota, pedijatrica u Domu zdravlja Zagreb istok, a u medijima se spominjala kao donatorica Bandićeve kampanje, koja je zajedno sa suprugom stranci MB 365 na prošlim izborima za Sabor ukupno donirala 37.000 kuna. Ona je porijeklom iz Dubrovnika, pa je to razlog što je Šegota uhićen baš u Dubrovniku, gdje su boravili kod suprugine obitelji.

Sestra Tamara Šegota nominalno je u Omišlju, gdje je jučer i uhićena, vlasnica Apartmana Adriatic, oglašenih na Bookingu i drugim platformama. Niz nekretnina posjeduje i na području Dubrovačko-neretvanske županije.