Beroš napokon priznao da nam je zdravstveni sustav pred kolapsom: Što čeka s “reformama”?

Beroš napokon priznao da nam je zdravstveni sustav pred kolapsom: Što čeka s “reformama”?

Ministar zdravstva Vili Beroš, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na svečanosti obilježavanja Dana općine Jelsa, rekao je da su turistički parametri sjajni, i istaknuo da je to posljedica promišljanja Stožera civilne zaštite još od ožujka, ali i svih koji mjere poštuju. Dodao je i da ovakav zdravstveni sustav nije održiv.

Ministar je pozvao na oprez jer se ne zna kakvo će stanje biti na jesen te kazao da je cijepljenje jedini izlaz iz krize. Preko 1,678 milijuna ljudi (49,7% odraslog, odnosno 41,4% ukupnog stanovništva) u Hrvatskoj je cijepljeno, a oni koji nisu cijepljeni predstavljaju rezervoar za mogući nastavak novih varijanti koronavirusa. Kako bi napravili najbolje za sebe, narod, državu, cijepite se, poručio je, javlja HRT.

“Još smo u “narančastom”, ali naše pozicioniranje po ECDC-ovoj ljestvici je nestabilno, brojevi koji rastu upozoravaju da je virus među nama, i uskoro bi se ta slika na ljestvici mogla pokvariti. To neće prekinuti turističku sezonu, ali ako dođe do razbuktavanja pandemije, to može poremetiti zdravstvene planove i planove za postsezonu”, rekao je Beroš.

Ovaj virus ne oprašta greške, naglasio je.

“U resoru zdravstva očekuju nas potrebne velike reforme, i zdravstveni sustav opterećen je mnogobrojnim problemima. On je ušao u tranziciju iz različitih društvenih uređenja, iz jednog u drugo, ali nije završio. Ova kriza naglasila je sve što je dobro u zdravstvenom sustavu, ali i mnoge negativnosti. zadnjih godinu dana svjedočim da ovakav zdravstveni sustav nije održiv. Imamo koncept potrebnih reformi, one su nužne, za dobrobit svih nas, rekao je Beroš.