Bizaran ispravak u Novostima: “Ne vjeruj Srbinu” nije rekao dr. Richter, nego njegova prabaka

Bizaran ispravak u Novostima: “Ne vjeruj Srbinu” nije rekao dr. Richter, nego njegova prabaka

Putem odvjetnika dr. Darko Richter zatražio je objavu ispravka nepotpunih, netočnih i neprovjerenih informacija objavljenih u tekstu “Dr. Darko Richter: Ne vjeruj Srbinu!” na portalu Novosti 8. listopada ove godine. Ispravak donosimo u cijelosti:

U tekstu autora G. Borkovića, koji je objavljen 8. listopada 2021.g na Vašem portalu a pod naslovom “Dr. Darko Richter: Ne vjeruj Srbinu!” iznesene su nepotpune, netočne i neprovjerene informacije, koje Vas ovim putem pozivamo da ispravite.

Prije svega, autor teksta navodi da je dr. Darko Richter izabran i imenovan ravnateljem “Srebrenjaka”, što je pogrješna informacija. Javna ustanova u kojoj je dr. Darko Richter izabran i imenovan ravnateljem zove se Dječja bolnica Srebrenjak, a ne kako to novinar pogrješno piše “Srebrenjak”, javljaju Novosti.

Autor nadalje piše da se dr. Richter „na simpoziju tzv. Hrvatske pravoslavne crkve pohvalio“ da je njegova prabaka rekla “Ne vjeruj Srbinu!”, te kasnije u tekstu navodi da je dr. Richter gostovao “na tribinama neregistrirane Hrvatske pravoslavne crkve”. Simpozij (a ne tribina, kako u tekstu navodite) Hrvatske pravoslavne crkve na kojemu je kao predavač sudjelovao dr. Darko Richter bio je znanstveni skup na kojemu su sudjelovali i drugi ugledni stručnjaci i osobe iz javnog života.

Autor u članku citira izjavu dr. Darka Richtera pa navodi “U našoj se obitelji prenosila uzrečica Milke Boroević: ‘Ne vjeruj Srbinu’“. Milka Boroević bila je Hrvatica i pravoslavka, te prabaka dr. Richtera.

Dakle, kako proizlazi iz navoda koji je iz teksta prenesen u citatu, Milka Boroević je izjavila “Ne vjeruj Srbinu!”, a dr. Richter je naveo da to nije njegova izjava već upravo Milke Boroević, njegove prabake.

Stoga je urednička objava teksta prema kojoj je u glavnom naslovu navedeno da je naša stranka izjavila tvrdnju koju ona nije izjavila, neistinita i pogrješna. Kao takva je nezakonita jer glavni urednik nije ovlašten uredničkom obradom promijeniti smisao objavljene informacije, kako je propisano odredbama Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13).

Nadalje, autor članka naziva dr. Richtera “dr. House”, što je za dr. Richtera uvredljiva usporedba koju Vas ovim putem pozivamo ispraviti. U istoj se rečenici novinar poziva na neimenovane izvore koji dr. Richtera nazivaju “najluđim doktorom otkad je Hrvata”. Ovu tvrdnju novinar predstavlja kao citat, ali pritom ne navodi autora te navodne izjave, što je protivno odredbama Zakona o medijima. Dr. Darko Richter je ugledni liječnik s cjeloživotnim praktičnim i znanstvenim iskustvom te je cijenjeni stručnjak iznimne reputacije, a nije nikakav najluđi doktor.

Konačno, novinar piše da “dr. Richter smatra da je umjetna oplodnja silovanje u epruveti.”. To je nepotpuna informacija budući da je dr. Richter izjavio “to je neka vrsta silovanja u epruveti”, a ne da je “umjetna oplodnja silovanje u epruveti”, što nisu istoznačne tvrdnje. Tu je izjavu dr. Richter izjavio u listu Glas Koncila, što novinar ne navodi u svojem tekstu, ali zato netočno prenosi sadržaj te dane izjave.

Slijedom svega navedenoga, dr. Richter podnosi ovaj zahtjev za objavom ispravka netočnih i nepotpunih informacija te Vas poziva objaviti ovaj ispravak zajedno s poveznicom na objavljeni članak u skladu s odredbom članka 41. stavka 4. Zakona o medijima.

Foto: Screenshot You Tube