Capak demantira sam sebe: Nisam rekao to što sam rekao

Capak demantira sam sebe: Nisam rekao to što sam rekao

Pravu pomutnju izazvala je izjava ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka o mogućem ukidanju covid-potvrda.

“Pustite snimku pa onda možemo o tome razgovarati. Dakle, ja nisam to rekao, ja sam samo rekao da postoji ta mogućnost da se djelomično ukinu covid-potvrde u kontekstu pitanja koje mi je bilo postavljeno za zemlje zapadne Europe, koje djelomično ukidaju covid-potvrde. Ali mi nemamo široku upotrebu covid-potvrda, što jako dobro znamo da nemamo, dakle, nemamo ni što ukinuti u ovom trenu”, rekao je Capak RTL-u.

“Ostaju covid potvrde. Nema nikakve neusuglašenosti između Božinovića i mene. Ono što sam ja rekao je bila diskusija o covid-potvrdama, ja nisam rekao da će se one ukinuti. Moram reći da sam ja iznenađen također s naslovima koji su osvanuli na portalu nakon onoga što sam rekao, i nisam radi toga sretan.”, kaže ravnatelj HZJZ-a.

“Unutar Stožera ne postoje nikakve nesuglasice oko toga što treba i kako treba napraviti. Uvijek postoji razmatranje situacije i dogovor”, zaključuje.

Podsjetimo, ravnatelj HZJZ-a izjavio je ranije da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica. Dodao je da covid-potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa. Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak i dodao da se raspravlja o tome da se i o odustane od covid-potvrda u nekom dijelu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je tek nešto kasnije da ukidanja covid-potvrda neće biti.

“Budimo realni, oni koji idu prema većim ukidanjima, to su države koje imaju veću stopu cijepljenosti”, kaže šef Stožera.

Foto: Hina