ČISTI TEREN ZA TOP POZICIJU U BRUXELLESU: Plenković žrtvovao odanu suradnicu radi svojih ambicija?

ČISTI TEREN ZA TOP POZICIJU U BRUXELLESU: Plenković žrtvovao odanu suradnicu radi svojih ambicija?

Bivša šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić odlučila je da se ipak neće kandidirati za drugi mandat na dužnosti glavne tajnice Vijeća Europe.  Po isteku roka za prijave, Vijeće Europe objavilo je imena trojice kandidata. To su Indrek Saar iz Estonije, Didier Reynders iz Belgije i Alain Berset iz Švicarske. Parlamentarna skupština Vijeća Europe odabrat će nekog od njih trojice u lipnju, nakon čega mandat novom glavnom tajniku počinje 18. rujna, piše dobro informirani Tomislav Krasnec u Večernjem listu.

Iz hrvatske Vlade potvrdili su nam da je premijer Andrej Plenković prošloga tjedna imao sastanak s Marijom Pejčinović Burić, na kojemu su razgovarali o njezinom mogućem uključivanju u bitku za drugi mandat na čelu Vijeća Europe. Plenković joj je, navodno, rekao da je odluka o kandidaturi njezina stvar, ali da će, ako se kandidira, imati svu moguću podršku njega osobno, Vlade i HDZ-a. Na kraju se ona ipak nije kandidirala. 

Kako smo već pisali, takav potez Marije Pejčinović Burić mogao bi povećati šanse premijera Andreja Plenkovića da, ako se na to odluči i ako mu političke okolnosti to budu dozvoljavale – pokuša preuzeti neku od najviših dužnosti u EU-institucijama nakon izbora za Europski parlament, koji se održavaju u lipnju. Iako Vijeće Europe nema nikakve veze s Europskom unijom, veće su šanse da netko iz Hrvatske po prvi put bude imenovan na neku od top-pozicija u Europskoj uniji ako negdje drugdje, kao u Vijeću Europe, nema već nekog iz Hrvatske tko sjedi na visokoj međunarodnoj dužnosti.

Foto: Hina