Da preživi, čistila i skupljala boce: Nova zvijezda Mosta otkrila Stankoviću da je trudna treći put

Da preživi, čistila i skupljala boce: Nova zvijezda Mosta otkrila Stankoviću da je trudna treći put

U emisiji Nedjeljom u 2 gostovala je Sonja Čikotić, kandidatkinja Mosta na izborima za Europski parlament.

Na početku emisije urednik Aleksandar Stanković pročitao je e-mail u kojem je gledatelj napisao da vrlo dobro poznaje Sonju Čikotić i da se radi o osobi koja će jednoga dana biti ili premijerka ili predsjednica Hrvatske. Čikotić je na početku komentirala aktualnog premijera Andreja Plenkovića, piše HRT.

Uveo je Hrvatsku u lažnu stabilnost, mladi sve više odlaze zbog nepravednog sustava jer kod nas se ne događaju ni suše, a ni ratovi. To je jedan od razloga zašto sam se ja uključila u politiku. Premijer lažno obećava. Godine 2016. na Badnjak rekao je da ćemo kupiti Inu, a danas ju je predao u ruke Mađarima. To dovoljno govori, djela govore o ljudima, kazala je.

Što se tiče predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kaže da bi morala uglednije predstavljati RH u međunarodnim krugovima.

” Njezini savjetnici njome upravljaju. Mi trebamo stabilne i jake institucije koje će zastupati hrvatske interese i hrvatske građane, smatra Sonja Čikotić dodajući da rade na daljnjem jačanju Mosta i da im je cilj na izborima za Europski parlament osvojiti i više od jednog mandata.

Što se tiče privatnog života, kaže da je imala težak život i da na svemu što je postigla može zahvaliti svojoj majci te nepismenoj baki. Ističe da je u jednom trenutku, kada je imala 24 godine, preživljavala zahvaljujući skupljanju plastičnih boca, i to nakon što je diplomirala pravo.

– Moja baka je uspjela pošteno i čestito i takve ljude mi trebamo u politici.

Kaže da se 2013. odlučila javiti Mostu i Boži Petrovu koji joj se javio nekoliko mjeseci poslije. Dolazi iz Virovitičko-podravske županije te kaže da ju je na takav potez motiviralo i to što bez članske iskaznice HDZ-a u toj županiji ne možete dobiti ni posao čistačice.

Poražavajući podaci govore da je na prošle izbore za Europski parlament izašlo 25 posto građana, a od tog broja samo 13 posto bili su mlađi od 30 godina. Kako motivirati mlade da izađu na izbore?

– Mladi će sigurno izaći na izbore jer im je nedavno ukraden referendum i s obzirom na to da im je prije šest mjeseci ukradena parlamentarna demokracija, kada su neke stranke skandalozno i sramotno “prešetale”. To će biti referendum o samovolji Andreja Plenkovića. Mladi mogu pokazati svoju volju i mogu reći da su veoma nezadovoljni.

Dodaje da će, ako uđe u Europski parlament, zastupati građane, RH, nacionalne teme i interese. Također, Most neće biti dio EPP-a, ističe Čikotić.

– Tajani je član EPP-a, a on svojata hrvatsku Istru i hrvatsku Dalmaciju. Što se tiče Srbije, njihov napredak će se uvjetovati u poglavljima 23. i 24. zbog niza otvorenih pitanja s tom zemljom.

Za HDZ-ovce kaže da su “činovnici Europske pučke stranke”, a da će Most štititi hrvatske nacionalne interese. Dodaje da se novac iz EU-a slabo povlači te da ga je povučeno tek 18 posto.

Spomenut je i doktor Zoran Bahtijarević koji je na listi Amsterdamske koalicije za europske izbore. On je poručio da će se, ako uđe u Europski parlament, zauzimati da se povuku sredstva za izgradnju nove dječje bolnice. Čikotić kaže da bi ga Most u tome podržao. Što se tiče aktualnih hrvatskih europarlamentaraca, pohvalila je Biljanu Borzan i Ružu Tomašić zbog njihova zalaganja.

Na upit Aleksandra Stankovića zna li tko je kandidat EPP-a za predsjednika Europske komisije (Manfred Weber), Čikotić nije znala odgovoriti. Kazala je kako su u Mostu fokusirani na hrvatske teme vezano uz Europski parlament.

Što se tiče političke pozicije Mosta, kaže da se nikada nisu odredili ni kao lijeva ni kao desna stranka, već da im je cilj bolji život građana.

– SDP i HDZ rade prema principu ‘zavadi pa vladaj’. Oni su najveći populisti, a mi smo realna opcija. Oni su nas zamijenili političkim patuljkom i poslušnikom kojemu je jedino bitno da zadrži jedan posto potpore birača. Što se tiče revizije Vatikanskih ugovora, kažu da to uopće nije tema, da se radi o plasiranim podjelama. Ističe da Most nema ništa protiv toga, ali da rasprava mora biti argumentirana.

Nakon što ju je Aleksandar Stanković pitao što misli o mogućim izmjenama Zakona o pobačaju, Čikotić je otkrila da je trudna treći put. Kaže također da je ženama u Hrvatskoj teško i da je majčinstvo zapravo prepreka za sigurno zaposlenje. Što se tiče Vladina projekta Slavonija, kaže da se zapravo radi o projektu “prazna Slavonija”.

Foto: HRT