Domazet se obrušio na Plenkovića i Milanovića: Kriv je pristup hrvatske države prema Domovinskom ratu i Oluji

Domazet se obrušio na Plenkovića i Milanovića: Kriv je pristup hrvatske države prema Domovinskom ratu i Oluji

Nakon što je Beograd podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih pilota za, kako kažu, ratne zločine počinjene u Oluji 1995., opunomoćenik preživjelih s Petrovačke ceste, odvjetnik Dušan Bratić, najavio je podizanje kaznenih prijava protiv Davora Domazeta Loše, Ilije Maričića i Pavla Miljavca.

Povodom najave novih srbijanskih optužnica kontaktirali smo umirovljenog admirala HV-a Davora Domazeta Lošu koji na ovo ne gleda kao na napad na sebe, Iliju Maričića ili Pavla Miljavca, već kao napad na državu.

“Ovdje nije pravo pitanje što ja mislim o tim optužnicama, nego kako na to gledaju temeljne institucije hrvatske države, odnosno sudska, zakonodavna i izvršna vlast“. Smatra da ovakvi pokušaji nisu plod slučaja, već kontinuiranog, 27-godišnjeg nerada hrvatskih institucija te da upravo njima treba adresirati pitanje zašto se ovakve stvari događaju, javlja Dnevnik.

“Kriv je pristup hrvatske države prema Domovinskom ratu i Oluji, neovisno o tome tko je bio na vlasti“. Dodaje da, poučen dosadašnjim iskustvom s hrvatskim institucijama, ne očekuje ništa. “Dosad me nikad nisu zvali“, kazao je dodavši da ovakve optužnice predstavljaju ugrozu nacionalnoj sigurnosti.

Bivši predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog stožera HV-a Pavao Miljavac smatra da je riječ o političkoj akciji. Drži da Srbiju pritišću iz vanka po pitanju Kosova i Metohije te da Aleksandar Vučić zbog toga fabricira antihrvatski narativ kako skrenuo pažnju s njihovog, trenutno gorućeg pitanja.

Ne želi isključiti i mogućnost da će Srbija poduzimati ovakve akcije u budućnosti, istaknuo je da se Srbija ne može pomiriti s postojanjem hrvatske države te da će bilo što vezano za Hrvatsku i njezinu samostalnost za Srbe predstavljati zločin.

Kao što je naglasio i admiral Lošo, i Miljavac smatra da hrvatske institucije ovdje trebaju odraditi svoj dio posla, kazavši da ovo smatra napadom na državu Hrvatsku.

“Nije ovo napad na nas, ovo je napad na hrvatske institucije”, zaključio je. 

Odvjetnik oštećenih Dušan Bratić poručuje: “Da imaju procesnu ulogu u donošenju i provođenju odluka koje su za Tužiteljstvo u Beogradu problematične i po mišljenju Tužiteljstva i po mom mišljenju predstavljaju obilježja krivičnog djela ratnog zločina”.

Razmišlja o podnošenju kaznene prijave i dodaje: “Ukoliko državnici Hrvatske nastave s politizacijom slučaja, s iznošenjem neistina koje se najbolje mogu opisati onom maksimom Shakespearea da se i vrag može pozivati na Sveto pismo za vlastite potrebe onda ćemo zaista razmisliti i učiniti ovo čime sada prijetimo”, poručuje. 

Ministar pravosuđa Malenica u ponedjeljak kaže da se ide u smjeru politički motiviranog procesa i da vlasti u RH to neće dopustiti. Ministar Tomo Medved kaže da je na djelu pokušaj promjene karaktera operacije Oluja.

Dušan Bratić napominje kako se ovdje ne radi o zlouporabi univerzalne jurisdikcije Srbije.”Podsjećam da hrvatskoj Vladi nije smetala univerzalna jurisdikcija kad je sud u Beogradu pravosnažno osudio izvršitelje teškog krivičnog djela na Ovčari”, kaže. Dok iz Vlade obećavaju da će pomoći optuženima, konkretnih poteza nema.

“Država Hrvatska ima velike mogućnosti, prvo da tim ljudima financijski pomogne da si odaberu branitelja u Srbiji, drugo da sudjeluje s braniteljskim timom, treće, da te osobe koje su optužene i kojima se sudi u odsutnosti svoje branitelje upoznaju s činjeničnim stanjem”, poručuje Višnja Drenški Lasan. 

Iz Vlade najavljuju sastanak s četvoricom optuženih pilota, za ovaj tjedan.

Foto: Hina