HDZ i njegovi partneri imaju problem: Istraživanje pokazalo da je oporba popularnija

HDZ i njegovi partneri imaju problem: Istraživanje pokazalo da je oporba popularnija

Prema istraživanju Crobarometar, koje za Dnevnik Nova TV provodi agencija IPSOS, uvjerljivo najpopularnija stranka u Hrvatskoj, barem kad je riječ o IPSOS-ovom uzorku od 983 punoljetnih građana i građanki, još uvijek je Hrvatska demokratska zajednica s potporom od 27 posto među ispitanima.  Međutim, HDZ je ubilježio pad. U veljači je imao potporu od 28,4 posto ispitanih.

Najveći HDZ-ovi politički rivali, okupljeni u SDP-u, uživaju gotovo dvostruko slabiju potporu. Za SDP se, naime, izjasnilo 14 posto ispitanih građana i građanki. U veljači je SDP imao 13,7 posto potpore. Popularnost mu je, dakle, rasla, ali gotovo pa minimalno, piše N1. 

Živi Zid Ivana Pernara i Vilibora Sinčića i dalje je u padu. Nakon što se u prosincu bio gotovo izjednačio sa SDP-om, Živi zid je počeo padati i trenutno je na 11,8 posto potpore ispitanika. Četvrta po snazi politička je opcija MOST, koja prema istraživanju IPSOS-a ima šest posto podrške ispitanika.

Zanimljivo je da podrška START-u Dalije Orešković ostaje postojana i ide preko pet posto, točnije zaustavila se na 5,1 posto potpore ispitanih. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, koja skuplja zastupnike oporbe, mjesec završava s potporom od 4,5 posto podrške ispitanih i čini se da joj je potpora stabilna.