Je li se “poduzetnički guru” Saša Cvetojević posvađao sam sa sobom: Jedno govori sada, a nešto sasvim drugo je govorio 2019. godine

Je li se “poduzetnički guru” Saša Cvetojević posvađao sam sa sobom: Jedno govori sada, a nešto sasvim drugo je govorio  2019. godine

Prije nekoliko dana poduzetnik Saša Cvetojević komentirao je vijest da je Europska komisija prošli tjedan odobrila hrvatsku državnu pomoć od gotovo 180 milijuna eura za projekt robotaksija koji razvija Mate Rimac.

Podsjetimo, sredstva će biti isplaćena u obliku izravne bespovratne potpore i pokrit će oko 45 posto prihvatljivih troškova. Ako se projekt pokaže profitabilnim, odnosno ostvari dodatnu zaradu, Rimac će dio dobivene pomoći vratiti državi. Riječ je o projektu šire urbane mobilnosti u Zagrebu koji će korisnicima omogućiti kombiniranje više načina prijevoza preko jedinstvene platforme, prenosi Index.

“Novac važe države, dakle, nije više vaš novac”

Cvetojević u svojoj objavi kaže da novac koji će Rimac dobiti nije “vaš i naš” novac.

“Vaš novac je novac na vašem računu i u vašem novčaniku. Novac vaše firme nije vaš novac. Novac koji su vam oteli za poreze, nije vaš novac. Novac vaše države, stoga, nije više vaš novac.

Vaš novac je onaj kojim vi možete suvereno raspolagati. Novac koji je vaša država uplatila nekoj zajednici država, pogotovo više nije vaš novac.

Poduzetnik Cvetojević nije bio tako rezolutan kada je država uvodila turističku Cro karticu. Tada je smatrao da je riječ o javnom novcu pa je prilično drsko poručio vlastodršcima.

“Želite li CRO Karticu ili želite da drźava odjebe više s idejama kako usmjeravati vaš novac”, napisao je Cvetojević na svom Facebook profilu 2019. godine.

Slikovit je bio i 2020. godine kada je pisao o istoj temi.

” Najvolem kad bace podatak – 60% poslodavaca se izjasnilo za CroCard 🙂 Kojih poslodavaca, majketi?Pa ovaj projekt treba samo onom koji isti gura sa strane ministarstva i kojem je obecana pinka i onom tko ce dobiti natjecaj za provedbu.Zavrsiti ce kao i level 4 autorizacija sa osobnom i citacem – projekt koji je spalio lovu, nikom ne treba i nitko to nwce htjeti koristiti, pa ce na kraju drzava prisiliti svoje javne kuće da to podijele radnicima.Tipican primjer mlacenja gloginja tuđom kitom – natjerati poslodavce i radnike da isplate kanaliziraju preko neke besmislene i skupe platforme, umjesto da smanje porez i da radniku ostane više love u dźepu i da radnik sam odluči kako trošiti ono što zaradi”, napisao je Saša Cvetojević.

A evo što je pisao u studenom 2016. o planu Vlade da uvede CRO kartice.

“Zvalo me danas s portala i pitalo za komentar ovog. A bio sam u Bosni, poznati sam škrtac i ne želim dati mučkim privatnim operatorima dvi marke za minutu priče, pa sam pristojno odbio. No, priča je preturbomegaindikativna kako bi je ostavili bez komentara. Matija Babić je, po običaju, komentirao kao nogom u jaja, kratko i jasno, ali ja sam brbljav i dosadan, a i ne znam se odrazit ko on.

Pa ajmo redom:

1. Čemu to, pobogu?

2. Kome to, pobogu?

3. Imate li vi pametnijeg posla?

4. Opet mislite da imate pravo određivati smjer potrošnje i birati pobjednike?

5. Ne potičite – čak i kad mislite da znate – ne znate. Čak i kad vam se omakne da znate – nemate alate. Čak i kad mislite da imate alate – ekipa u nekoliko slojeva ispod vas, od vaše originalne ideje napravit će i vama i nama nejasno, u potpunosti ogavno, smrdljivo i odbojno – govno.

6. U ljudskoj je prirodi da vole sami spaliti što zarade. Je li to na vino, rakiju, izlete, kurve m/ž, aute, kopanje nosa ili depiliranje međunožja. Koji hotel? Koji restoran? Ima 345.432 načina za odabrat – vaš možda nije najgori, sigurno ima bar 3 gora, no ČEMU? Ostavite ljudima da za svoj novac odaberu što oni misle da vrijedi i gdje misle da vrijedi. Niste trgovački lanac, ne trebaju vam lojaliti programi.

7. Možete uvesti i kartice za ulje, kavu, šećer. I bonove za gorivo. Meni i bonove za struju 😛 To smo već vidjeli i znamo kud vodi kad država usmjerava potrošnju i određuje koliko kome.Potrošnja se povećava podizanjem kvalitete usluge, konkurentnošću i većom vrijednošću za novac. Omogućite našem turizmu da bude konkurentniji. A, znam, to je teško. Pa se sjetiste kartice, to je fancy. Potrošnja se povećava smanjenjem onog što vi otimate kako bi spalili, mahom na gluposti poput fontana, mostova prema nigdje, građenjem nepotrebnih izlazaka s autocesta kojima ne vozi nitko. #manjiporezi će dovesti prije do rezultata, uz manje truda. No, znam, šta bi onda vi radili”, pisao je tada Cvetojević”.

Sada se samo pitamo ima li poduzetnik Cvetojević načelan stava o trošenju javnog novca ili ga mijenja po potrebi.