Mojmira Pastorčić se javno pokajala što je pozvala popularne repere u emisiju: Moju kolegicu prozvali su Danka partizanka

Mojmira Pastorčić se javno pokajala što je pozvala popularne repere u emisiju: Moju kolegicu prozvali su Danka partizanka

Važna lekcija iz suvremene glazbe. Ako vi i ne znate što je trap – vaša djeca ili nećaci znaju. To je među mladima trenutno jedan od najpopularnijih glazbenih žanrova. Malo zvuči kao rep, malo kao narodnjak, a možda najpopularniji naši treperi su  30zona – nekidan su izdali album, a sutra imaju prvi veliki koncert. 

Oni repaju o kalašu na sicu, krvavom novcu i getu – jer, oni iz geta i jesu. Iz Kozari Boka. Oni su surovi i iskreni, a mladi ih obožava.

Možda za njih niste čuli jer na televiziji nisu gostovali još nikad. Ali njihove su pjesme itekako slušane. Antonio Martinović i Petar Mateo Glavaš, poznatiji kao Shin i Galaš, bili su gosti RTL Direkta.

Shin i Galaš na početku su objasnili zašto su iz “Kozari Bronxa”. 

“Kozari Bok i Kozari Putevi su spojeni pa se to zove Kozari Bronx. To je jedan mit, ali prelijep kvart. Ne bi ga nazvao getom”, kazao je Glavaš. 

Na pitanje je li kvart Bronx, kazali su da je jer ima karakteristike Bronxa. Kvart je, kazali su, utjecao na to da se bave trapom.

“Ne toliko kvart, koliko prijašnja skupina koja se bavila muzikom. Od njih smo skupili idolstvo, zavoljeli rap”, kazao je Martinović. 

Droga, kalašnjikovi, bomboni, krvavi, novac samo su neke teme njihovih pjesama, no oni ih, kažu, ne konzumiraju, a teme nisu iz njihovih iskustava.

“Radili smo tematski za film ‘Južni vjetar'”, kazao je Martinović.

“Naše teme su realne, vulgarne, takve kakve jesu to su naše teme. Ne promoviramo to, ali upoznajemo ljude s tim temama, neki se pronalaze u tome”, kazao je Glavaš, a Martinović je dodao da ljudima i daju do znanja da ne idu na tu stranu. 

Komentirali su i album Tram 11 koji se našao u središtu skandala ovog tjedna.

“Nismo to poslušali jer se bavimo svojim albumom. Imamo respect za Tram 11, ali za ono što su prije radili”, kazao je Martinović i dodao da se oni politikom u svojim pjesmama ne bave.  U jednom trenutku voditeljica Mojmira Pastorčić je javno požalila što je nedavno u studio pozvala “dečke iz Trama 11.

“U tom trenutku nisam ni znala koliko im je skandalozan album. Imaju svakakve političke teme. Govore o mitu u Jasenovcu, mojoj kolegici Danka partizanka. Svakakve stvari”, rekla je Mojmira Pastorčić.

Ova pjesma je šokirala Mojmiru Pastorčić

Martinović je objasnio i što je trap. 

“Nastao je iz američke kulture, s ulice, ali postao je mainstream u svijetu”, kazao je Martinović, dok je Glavaš dodao i narodnjaci također koriste trap elemente.

“Slušamo i mi srpske trap izvođače. Poštujemo zašto su napravili nešto od nule i mi smo tu da probamo to ostvariti”, kazao je Martinović. 

Dečki iz 30zone nisu vjerovali da su dobili poziv za gostovanje u Direktu te su tražili video poziv da se uvjere da je to istina.

“Netko me tako zafrkavao par puta za RTL Direkt. Onda sam rekao da moram vidjeti na video poziv da je to to”, kazao je Glavaš. 

Na pitanje je su li oni budući velikani trapa, kažu da su tako vjerojatno i drugi kolege koji se bave tim također velikani. U pandemiji su im, kažu, nastupi stali, ali nisu odustali od rada. 

Za sutrašnji koncertu u Boogaloou, kažu, treba se spremiti tonski i dogovoriti kako će izgledati nastup. Na pitanje ima li trap freestyle, kažu da se ima. 

Na pitanje poštuju li cajke, kažu da poštuju sve.

“Ako zabavlja to ljude, zašto ne”, kazao je Glavaš. 

Osvrnuli su se na izjavu da su zagrebačka profinjenost s beogradskom opakošću i strašću.

“Radimo na tome da bude zagrebačke opakosti”, kazali su. 

Na slici: Mojmira Pastorčić i reperi iz Tram 11

Foto: Screenshot/RTL