Karolina Vidović Krišto tvrdi: Postoji koruptivna sprega između Plenkovićeve Vlade i vodećih hrvatskih medija

Karolina Vidović Krišto tvrdi: Postoji koruptivna sprega između Plenkovićeve Vlade i vodećih hrvatskih medija
Zastupnica Karolina Vidović Krišto pisala je pismo .generalnom direktoru Europskog ureda za borbu protiv prijevara.  Upozorila je na koruptivnu spregu  između Plenkovićeve Vlade i vodećih medija u Hrvatskoj. Pism prenosimo u cijelosti.
“Pozivam Vas da utvrdite možebitno pomaganje u koruptivnim radnjama tj. zlouporabi položaja od strane članice Europske komisije zbog sudjelovanja na skupu kojega hrvatska Vlada organizira kako bi korumpirala i time kontrolirala medije u Hrvatskoj.
Dana 26. siječnja 2021. nakladnička kuća Hanza Media d.o.o., koja je izdavač jednog od vodećih listova i Internet-portala Jutarnji list, organizirala je konferenciju o energetici u Hrvatskoj pod nazivom „Energetika 2021.: Upravljanje zelenom tranzicijom“.
Suorganizator je bila Europska komisija, a povjerenica gđa Kadri Simson bila je jedna od panelista. Organizatori su bili državne tvrtke i agencije, od kojih se samo jedna može smatrati tvrtkom koja se nalazi na tržištu, iako je i ona u stvarnosti monopolist, a to je HEP, tako da su sve druge tvrtke i agencije, kao što su Janaf, Plinacro, HROTE, HERA, AZU na tržištu u naravi monopolisti.
Njihovo sudjelovanje na ovakvoj konferencije je oblik korupcija kojom Vlada u zadnjih 5 godina ključne main-stream-medije potkupljuje te onemogućuje normalni, demokratski društveni život.
Model te korupcije se temelji na već navedenom primjeru, a to je organiziranje tematskih konferencija, koje permanentno organiziraju vodeći mediji, na kojima uvijek nastupaju najviši vladini dužnosnici, a stalni suorganizatori su tvrtke u vlasništvu RH ili one tvrtke u kojima država ima veliki vlasnički udjel i ima bitnu ulogu u donošenju odluka.
Kroz tu suorganizaciju tvrtke ili ponekad sama ministarstva ili državne agencije, plaćaju visoke iznose svoje uloge suorganizatora ili pokroviteljstva, a kako su troškovi organizacije takvih skupova izrazito niski, svaka takva konferencija donosi velike materijalne prihode tim medijskim kućama. Te državne tvrtke, ministarstva ili agencije nemaju nikakav razuman razlog za sudjelovanjem na takovim skupovima te plaćanju svog nastupa s obzirom da su monopolisti na tržištu.
Ovdje je riječ o dobro razrađenom sustavu korumpiranja medija kako bi vladajuće strukture u Hrvatskoj bile bez ikakve javne kontrole, a oporbeno djelovanje je, ako bismo primjenjivali europske standarde i vrijednosti, u potpunosti onemogućeno.
Ovdje ću navesti jedan primjer kako biste shvatili da je u Hrvatskoj – gledajući razmjere veličine države i BDP-a – moguće prešutjeti korupciju ogromnih razmjera, te koju štetu ta korupcija nanosi hrvatskim građanima.
Kao zastupnica u Hrvatskom saboru osobno sam inicirala utvrđivanje činjenica u svezi vjetroparka Krš-Pađene na području Republike Hrvatske. Tijekom te parlamentarne rasprave, a temeljem obvezatnog odgovora Vlade, nedvojbeno se dalo zaključiti da je cjelokupni projekt proveden na koruptivan način, a šteta koja će nastati hrvatskim građanima je oko 300 milijuna eura.
Vlada, iako je Ustav na to obvezuje, odbila je dati ugovore parlamentu na uvid, a državno odvjetništvo, iako je zakonom obvezatno sprječavati protuzakonitosti, ne istražuje dokazane koruptivne radnje u visini od 300 milijuna eura, već istražuje bagatelnu možebitnu korupciju od 40 tisuća eura.
Iako sam osobno kao zastupnica bila izložena pritiscima tih koruptivnih struktura, te klevetama od strane predsjednika Vlade i ministara, nisam imala mogućnost iznijeti dokumentirane argumente u main-stream-medijima, pa ni putem javne televizije. Razlog tomu je što Vlada protuustavno kontrolira medije koji su u vlasništvu države i ne dopušta oporbeni nadzor, a putem navedenih konferencija i drugih pseudo-državnih potpora ostalim relevantnim i main-stream-medijima, što je u stvarnosti kupovanje njihove naklonosti, kontrolira iste.
Ometanje rada pravosuđa od strane izvršne vlasti, te korumpiranje medija, ugrožava osnovne postulate Europske unije, a to su vladavina prava, sloboda političkog djelovanja, sloboda medija, jednakost svih građana pred zakonom.
Sudjelovanje Europske komisije na ovakvoj vrsti konferencije, koja je isključivo organizirana kako bi se tom mediju omogućio prihod, je davanje legitimiteta takvom za demokraciju izrazito opasnom činu korumpiranja relevantnih medija, i to novcem poreznih obveznika, sa svrhom sprječavanja redovne demokratske funkcionalnosti, slobode političkog djelovanja te zaštite korupcije na najvišoj političkoj razini.
S obzirom na sve navedeno molimo vas da utvrdite sve navedene činjenice te postupite u skladu s vašim ovlastima”, ističe Karolina Vidović Krišto.
Foto: Hina