Policija neslužbeno otkrila zašto je Kovačević ponovno uhićen: Dobio stan u zgradi koju je gradila tvrtka povezana s Ivanom Vrdoljakom?

Policija neslužbeno otkrila zašto je Kovačević ponovno uhićen: Dobio stan u zgradi koju je gradila tvrtka povezana s Ivanom Vrdoljakom?

Policija je po nalogu Uskoka u srijedu ponovno uhitila bivšeg direktora Janafa i drugoosumnjičenog u aferi ”Janaf” Dragana Kovačevića te još trojicu osumnjičenika zbog primanja mita radi namještanja poslova, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

“Možemo potvrditi da je u tijeku realizacija krim istraživanja s USKOK-om. Tijekom jutra uhićeno je nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.
Za sada ne možemo iznositi više detalja”, doznaje N1 u policiji.

Neslužbene informacije kažu da je riječ o sumnjama o primanju i davanju mita za namještanje poslova, a mito je, neslužbeno, davano u nekretninama. Navodnoje riječ o  jednom stanu u Zagrebu i  Splitu.

Kako Index doznaje oba se stana nalaze na ekskluzivnim gradskim lokacijama. Ovaj u Zagrebu nalazi se u Ban Centru u centru Zagreba, dok se drugi nalazi na splitskom Žnjanu.

Zaanimljivo je da je investitor zgrade u kojoj Kovačević ima  stan bila  tvrtka Sunčani Žnjan d.o.o, povezana s bivšim šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom te s Klementom Bašićem, nekadašnjim predsjednikom HNS-a Splitsko-dalmatinske županije, a danas predsjednikom Dalmatinskog regionalnog saveza Hrvatske narodne stranke i vijećnikom u skupštini Splitsko–dalmatinske županije. Ima li to kakve veze s uhićenim Kovačevićem, zasad nam nije poznato. Sunčani Žnjan i dalje je vlasnik najmanje jednog stana u zgradi.

Zanimljivo, nekoliko zgrada dalje sjedište je tvrtke Damjana Krkleca, Matadura d.o.o koja je godinama dobivala poslove od Janafa, a sam Krklec priznao je da je bio u “Kovačevićevom klubu” u Slovenskoj.

Tvrtku Sunčani Žnjan osnovao je Vrdoljak 2018. godine s Klementom Bašićem, s početnim kapitalom od 20 tisuća kuna, a s ciljem gradnje poslovno-stambene zgrade u Splitu. Tvrtka koju su osnovali za 20 tisuća kuna ima zemljišta od 5,2 milijuna kuna

U ponudi su 10 stanova i dva poslovna prostora, a stanovi su se nudili po cijeni od 2300 eura po kvadratu. “Svi stanovi su s pogledom na more”, glasila reklama.

Uskok je priopćio u srijedu da su u tijeku uhićenja više osoba koje se sumnjiče za koruptivna kaznena djela i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s Pnuskokom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija.

Podsjetimo, bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević je sredinom prosinca, nakon puštanja iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog afere ”Janafa”, izjavio kako nije ”ukrao niti jednu lipicu” te da će na sudu dokazati svoju nevinost.

Kovačević je pri izlasku iz pritvora kazao da je milijun eura pronađenih u njegovoj garaži bio novac njegovih poslovnih partnera za kupnju zemljišta površine 250 hektara u Slavoniji. Govoreći o svom “klubu” u zagrebačkoj Slovenskoj ulici u koji su dolazili brojni državni dužnosnici i poduzetnici, Kovačević je istaknuo da nije riječ o klubu već o udruzi Slavonska ravnica u kojem su se okupljali ljudi iz Slavonije.

Foto: Hina