Pobjednica showa „Tri, dva, jedan – kuhaj” ima još jednu veliku strast: Jozefina se bavila politikom, bila je članica jedne velike stranke

Pobjednica showa „Tri, dva, jedan – kuhaj” ima još jednu veliku strast: Jozefina se bavila politikom, bila je članica jedne velike stranke

Jozefina Birindžić pobjednica je osme sezone showa „Tri, dva, jedan – kuhaj!“. Njezina jela žiri je u finalu, u kojem se natjecala s Josipom Joškom Šarićem, ocijenio kao bolja, a i kroz cijeli show ova je Slavonka od žirija dobivala dobre komentare na račun svojih jela. Međutim, manje je poznato da Jozefina ima još jednu strast, a to je politika. Dugi niz godina bila je aktivna u SDP-u, a bila je i predsjednica Foruma Žena Brodskoposavske županije. Posebno je bila aktivna na zaštiti ženskih prava pa je svojedobno organizirala Okrugli stol: ” Žene u politici kao akteri, a ne statistice“.

„Ako žene ne rade, ne valja, svi se pitaju ‘pa gdje ste’; ako pak rade, onda negoduju ‘a što se gurate’, a bez rada nema ništa bez obzira bili muškarac ili žena“, izjavila je  Jozefina Birindžić, koja se i sama uključila u politiku sa željom da i njezina djeca bolje žive , te da i ona kao njihova majka tome doprinese s razine mogućnosti odlučivanja, jer, ‘sve što nas okružuje je zapravo politika’, rekla je tada Jozefina.

Koliko javne tribine uopće imaju odjeka u javnosti i dopiru do svijesti žena da bi se uistinu trebale više zainteresirati za angažman u politici, u mnogočemu ovisi o medijima, izjavila je tada Jozefina. Dodala je da su to medijima uglavnom nezanimljive teme, bez dovoljne doze skandala i političkog senzacionalizma, koje iako životne teme, prolaze ispod tepiha.

„Tridesetih godina prošlog stoljeća u SAD-u je Eleanor Roosevelt predložila da se stanovi koji nemaju kupaonicu ne mogu legalizirati. Muškarci su pak reagirali dvojeći kako će se znati tko je bogat a tko siromašan. To je zapravo bio pokazatelj da žene razmišljaju dalekosežnije od muškaraca, da misle na životne stvari i olakšavanje življenja u ravnopravnosti prema oba spola. Žene ne žele ništa preuzeti od muškaraca, nego da dođu do te ravnopravnosti i pokazati da žene mogu jako puno doprinijeti i politici i društvu“, izjavila je tada gđa Birindžić, ocjenjujući da sve zapravo počinje od lokalne, male sredine: ako žene nisu dovoljno zastupljene u tijelima odlučivanja na nižim razinama, teško je očekivati da budu i na visokim državnim pozicijama.

Jozefina Birindžić je 2018. godine pokušala postati i predsjednica SDP-a Brodskoposavske županije, ali je dobila manje do deset posto glasova. Izgubila je od utjecajne lokalne poduzetnice Marina Opačak Bilić koja je dobila 79 posto glasova. Kako doznajemo iz SDP-.a Jozefina Birindžić već više od godinu dana nije članica stranke.

Foto: Facebook