KAKO SU HDZ I IVO SANADER IZVLAČILI JAVNI NOVAC: Bratec, ne bu dobro, šuška se da se po carini broje neki penezi

KAKO SU HDZ I IVO SANADER IZVLAČILI JAVNI NOVAC: Bratec, ne bu dobro, šuška se da se po carini broje neki penezi

Koliko se Andrej Plenković i današnji HDZ želi odmaknuti od bivšeg šefa Ive Sanadera, toliko je on na sudu ponavljao tu neraskidivu vezu. 

“Niti je HDZ lopovska stranka niti je HDZ pokrala Hrvatsku, ovim branim HDZ pod mojim vodstvom i branim sebe”, kazao je Sanader u listopadu 2013. 

Jednako se vodio i Vrhovni sud, pa kao što je potvrdio Sanaderovu krivnju, tako je i HDZ-u potvrđena odgovornost kao pravne osobe, javlja RTL.

“Ono što je dokaz današnje presude Vrhovnog suda da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe”, kazao je premijer Plenković. 

Afera je zgrozila javnost, novac se izvlačio iz državnih poduzeća, tako što su se poslovi namještali tvrtki Fimi Media, i milijuni kuna slijevali se na privatne račune i takozvani crni fond HDZ-a. Novac se nosio u torbama Sanaderu doma i u Banske dvore. 

“Ja sam upozorio da moja torba ne ide kroz rentgen, jer u torbi se vidi sadržaj”, kazao je sredinom listopada 2013. Mladen Barišić

Uz Sanadera glavni akteri su – nekadašnji šef carine – poznat kao HDZ-ov torbar – Mladen Barišić; Branka Pavošević – najpoznatija blagajnica, HDZ-ova šefica računovodstva – koja je crnu bilježnicu s isplatama zakopala u svom vrtu; Nevenka Jurak – vlasnica Fimi Medije, koja nije doživjela drugo suđenje i nekadašnji vladin glasnogovornik Ratko Maček, koji je stalno tvrdio da je nevin. Isto kao i Ivo Sanader za kojeg je sve to bilo politički montiran postupak. 

“Vi mene možete izbaciti, ali ovo je namješteno suđenje”, kazao je Sanader u veljači 2014. 

Blokirani su mu brojni računi, oduzeta kolekcija umjetnina, no famozni skupocjeni satovi nisu pronađeni. Kako se radilo, Barišić, Pavošević i Jurak priznali su na sudu.

Barišić je kazao da se zbog svega kaje i da mu je žao, a Pavošević da se osjeća krivom. Odlučio je tako i sud, a HDZ je postao prva politička stranka koja je okrivljena, a sada pokojna sutkinja Ivana Čalić posebno je tada poručila:

“Oni koji su zatvarali oči, oni koji su šutjeli – svi su oni prešutno podupirali ovakav način funkcioniranja sustava.” 

U HDZ-u koju su od optuženog Sanadera tražili i odštetu zbog političke štete, takvu presudu nisu prihvatili.

“Mi nećemo prihvatiti kolektivnu odgovornost, jer ju nameću oni koji Hrvatsku nikad nisu htjeli”, kazao je Tomislav Karamarko u ožujku 2014. godine.  

I nisu trebali, jer je sve krenulo ispočetka, kada je Vrhovni sud zbog povrijeđenih prava ukinuo prvu presudu. Na drugom suđenju više se nitko nije osjećao krivim.

Da se u HDZ-u ipak nešto znalo, dao je naslutiti bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, koji na čuđenje Sanaderove obrane nije bio među optuženima. 

“Bratec, ne bu dobro, šuška se po ministarstvu da se po carini broje neke penezi”, kazao je Jarnjak u lipnju 2012.

Te glasine očito nisu došle do sadašnjeg predsjednika Sabora, tada Sanaderovog ministra, kao i predsjednika HDZ-ovog saborskog kluba Branka Bačića kojeg se tada čak spominjalo da je nosio torbe.  
 
“U ono vrijeme nije bio moj posao, i zato ne osjećam krivnju, osjećam politički teret”, kazao je Gordan Jandroković

“Ne mogu prihvatiti nikakvu odgovornost za nešto što nisam znao niti sam tada mogao znati”, kazao je Bačić. 

Da nitko ništa nije znao oporba ne vjeruje. 

Ljudi koji su mogli, morali znati, što se događa danas se prave da ovo s njima nema veze. To je sramotno”, kazao je šef SDP-a Peđa Grbin.

“Da je imalo časti i poštenja ostalo u ovom HDZ-u oni bi se isti čas raspustili i mi bi sutra imali nove izbore”, kazala je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić

Predsjedniku Zoranu Milanoviću zapeo je za oko datum objave presude dva dana prije imenovanja novog predsjednika Vrhovnog suda. 

“Kao da ih je netko ucjenjivao. O tome stalno govorim. Naravno da nije cijelo pravosuđe HDZ-ovo. Ima i onih koji rade samo za sebe i cijeli život za sebe. Znači tajming je neobičan i presuda je očito napisana ranije to je jasno kao suza. I čuvana je u otpremi”, kazao je Milanović. 

Foto: Hina