Legendarni Samuraj poručio: Mi smo stvorili Hrvatsku i prepustili političarima da je vode

Legendarni Samuraj poručio: Mi smo stvorili Hrvatsku i prepustili političarima da je vode

Antun Dugan Samuraj, legenda obrane Vukovara i čovjek koji je uvijek na čelu Kolone, za N1 se prisjetio dana rata.

“Svatko onaj tko osjeća ovaj grad, zapali svijeću, sudjeluje u ovoj Koloni. Fizički nisu tu, ali duhom jesu”, rekao je Dugan.

“Ja sam možda nezadovoljan ovime kako se kreće Hrvatska, međutim, Hrvatsku imamo. Mi smo stvorili Hrvatsku, Hrvatska je napravljena. Mi kažemo ovdje da je Vukovar kupio na svojoj krvi i na svojim kostima Hrvatsku, odnosno Hrvatska je priznata na našoj žrtvi, na žrtvi Vukovara”, rekao je Dugan.

“Mi u svojim glavama još uvijek imamo tu 1991. godinu, i kako smo se onda ponašali i sad se ponašamo tako, znači – časno i dostojanstveno. Hrvatsku smo stvorili i prepustili političarima da je vode, o njima ovisi kakva će ona biti”, rekao je Dugan.

Gabrijela Džalto, kći Hrvoja Džalte koji je svaku večer ponovno dizao hrvatsku zastavu na vukovarski vodotoranj za N1 se prisjetila tih dana.

“U samom početku nisam znala što moj otac radi, ali kako je vrijeme prolazilo, mi smo to sami zaključili i kad smo pitali tatu, rekao je – pa da, kao da je to najnormalnije na svijetu. Svima je to puno značilo, svima nama u gradu”, rekla je Džalto.

“Moj tata je bio veseljak i zafrkant, u svemu je izvlačio najbolje, savjete je uvijek volio dati”, rekla je Džalto.

Nakon pada grada završio je u logoru. “Jako je teško to preživio, nakon rata se teško oporavio od toga”, rekla je.

I ona se priključila obrani grada. “Ja sam te godine maturirala. Meni je bilo normalno da se priključim tome, jer treba braniti svoj grad, treba braniti svoj dom”, rekla je.

“Ja svoju djecu učim da vole ovaj grad i da ne odlaze od njega. Ima sadržaja za sve, ima posla, nadam se da neće odlaziti”, rekla je Džalto.

Na slici: Antun Dugan Samuraj

Foto: Hina