Liberali razotkrili spregu Tomaševića i Emila Tedeschija: On financirao kampanju možemovaca, a oni njegovom radiju dali gotovo 100 tisuća eura iz gradskog proračuna

Liberali razotkrili spregu Tomaševića i Emila Tedeschija: On financirao kampanju možemovaca, a oni njegovom radiju dali gotovo 100 tisuća eura iz gradskog proračuna

Stranka Liberali HSLS komentirala je netransparentnu i ideološki isključivu raspodjelu novca za medije koju je provela zagrebačka gradska vlast koju vodi možemovac Tomislav Tomašević. Posebno su upozorili na spregu možemovaca i Emila Tedeschija koji je financirao njihovu kampanju. On je uložio u kampanju, a sada mu gradska vlast obilno vraća tako što je radio Yammat koji je u Tedeschijevom vlasništvu dobio gotovo 100 tisuća eura. Očito je Tedeschi dobro uložio svoj novac koji mu se sada višestruko vraća. Priopćenje Liberala prenosimo u cijelosti.

“Ideološka obojanost i netransparentnost nikada nije bila tako vidljiva u radu gradske uprave gradonačelnika Tomislava Tomaševića i stranke Možemo kao kod dodjeli sredstava medijima za proizvodnju i emitiranje programskih sadržaja od interesa za Grad Zagreb.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Srbin koji cijeni Vatrene i izuzetno poštuje izbornika Dalića: Napravio je velike stvari. Može biti primjer svima nama na Balkanu

Sve one politike za koje se stranka Možemo zalaže u parlamentu su u suprotnosti s onime što njihova gradska uprava i gradonačelnik provode u Gradu Zagrebu, a ono što su gradonačelnik i njegovi suradnici kritizirali u nekoliko mandata prošlih vlasti – sada su nastavili raditi na još netransparentniji način!

Iz popisa je vidljivo da su najveća sredstva dodijeljena portalima koji se bave uskim setom ideoloških tema bliskih gradonačelniku i “centralnom komitetu” platforme Možemo, dok je istovremeno velik broj portala koji se primarno bave gradskim temama izostavljen iz potpora.

⚠️ Gotovo je neshvatljivo da su portali Kulturpunkt.hr i H-Alter dobili 3️⃣ PUTA VIŠE novca građana Zagreba od portala Zagrebancija.com ili portala koji prate isključivo gradske teme poput Zagreb.info, News Portal MojZagreb.info, Zg-magazin ili Zg-Kult koji nisu dobili ništa.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Nino Raspudić: Žao mi je što Srbi nisu protjerali veleposlanika Hidu Biščevića. On je napadao predstavnika hrvatske zajednice u Srbiji

Situacija je još gora na listi programski sadržaja za medije gdje je uz ideološka mjerila vidljiv i apsurd da se više novca dodijelilo radijskim emisijama nego televizijskim emisijama, iako televizija ima daleko veće troškove proizvodnje. Tako je i ove godine radio Yammat FM (koji je u vlasništvu jednog od financijera platforme Možemo (Emila Tedeschija) opet sam dobio najveći dio kolača – čak 37% sveukupnih sredstava ili 98.100€, dok je Z1 televizija koja emitira neke emisije koje su ideološki suprotne stranci Možemo dobila sramotnih 3.411 eura, iako Z1 televizija redovito prati sve gradske teme i rad gradske uprave ➡️ više je to nego očigledna poruka medijima, pogotovo Tomislavu Radniću koji na tiskovnim konferencijama gradonačelnika postavlja nezgodna pitanja o upravljanju gradu.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, fotografija
Tomislav Tomašević

Ovakvo pogodovanje potporama nije viđeno od doba jednopartijskog sustava i medijske kontrole, gradska vlast koristi kanale kroz određene lokalne medije kako bi poticala one teme koje će joj pomoći u održanju na vlasti ili kroz koje će se obračunati s političkim neistomišljenicima. To nije poticanje objektivnog novinarstva već zloupotreba sredstava Grada – sredstava Zagrepčanki i Zagrepčana. Građani su tu najviše zakinuti zato što do njih dolaze filtrirane informacije prema preferencijama onih koji ih plasiraju u javnost. Danas tek postaju vidljivi pravi razlozi prošlogodišnjeg smanjenja financijske potpore gradskim televizijskim, radijskim i elektroničkim medijima, kada je gradonačelnik kao razlog naveo uštede koje su potrebne u Zagrebačkom proračunu.

Nakon objave akata gradonačelnika od 10. studenog ovaj razlog možemo smatrati obmanom ili strahom od rada medija i nekontroliranih novinara koji se primarno bave radom gradske uprave i gradskim temama. Naime tom odlukom gradonačelnik će potrošiti 6️⃣7️⃣0️⃣.0️⃣0️⃣0️⃣ eura ili pet milijuna kuna kako bi platio reklamiranje priče o nabavci novih tramvaja i remontu uspinjače 👉 Ovom odlukom odlučio je uložiti duplo više novaca u financiranje osobnog marketinga na jednoj odluci grada nego u rad svih medija u Zagrebu godinu dana ‼️

To zapravo pokazuje strah gradske uprave od transparentnog i nekontroliranog izvještavanja medija o njihovom radu te gušenje slobode informiranja i perfidno otežavanje rada medijima koji necenzurirano prate gradsku politiku i izvještavaju o problemima u funkcioniranju Grada Zagreba, istaknuo je naš Darko Klasić. U ovoj odluci gradonačelnika i gradske uprave o dodjeli sredstava medijima koji izvještavaju o životu i problemima grada OPET JE INTERES POBIJEDIO razlog djelovanja, a nekritičnost – transparentnost”, ističu Liberali.

Naslovna fotografija: Emil Tedeschi

Foto: Hina