Maja Sever i Hrvoje Zovko poručili Plenkoviću: Stisni Bidena da pusti na miru Juliana Assangea

Maja Sever i Hrvoje Zovko poručili Plenkoviću: Stisni Bidena da pusti na miru Juliana Assangea

Dana 20. i 21. veljače 2024. na Kraljevskom sudu pravde u Londonu održat će se ključno ročište u slučaju izručenja osnivača Wikileaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama.

Izručenje Assangea SAD-u za njega bi moglo značiti do 175 godina zatvora i moramo učiniti sve što možemo da se tome suprotstavimo. Pridružujemo se globalnoj akciji podrške te ćemo se u utorak, 20. veljače, u 13 sati okupiti ispred Novinarskog doma u Zagrebu (Perkovčeva 2) i poslati našu poruku solidarnosti, stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: SPOLNI ODGOJ” PROFESORICE ĐURĐEVIĆ: Nesuđena predsjednica Vrhovnog suda digla na noge pravobraniteljice, a ne zna da je vagina zapravo rodnica

Pozivamo i Vladu RH da napravi pritisak na Sjedinjene Američke Države kako bi odustale od svih optužbi protiv Assangea i stane uz njega 20. do 21. veljače da bi se njegov glas napokon čuo. Ovo je pitanje slobode novinarstva koje će utjecati na sve nas.

Pozivamo vas da 20. veljače fotografirate poruku ili snimite video podrške Assangeu i objavite uz oznaku #FreeAssangeNOW.

Julian Assange trenutno je u londonskom zatvoru Belmarsh u vrlo teškim uvjetima, pod stalnim fizičkim i psihičkim maltretiranjem.

Vlasti u SAD-u optužile su ga po 18 točaka za špijunažu i “urotu” jer je 2010. godine otkrio videosnimke i dokumente američkih vojnih i diplomatskih depeša koje otkrivaju američke ratne zločine u Iraku i Afganistanu. Na temelju tih optužbi već se pet godina u Velikoj Britaniji vode slučajevi i podnose žalbe na zahtjev SAD-a za Assangeovim izručenjem.

Ishod aktualnog žalbenog postupka 20. i 21. veljače “pitanje je života i smrti za Juliana”, upozorila je prije nekoliko dana njegova supruga Stella Assange.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: VIDEO: Poznata glumica iskreno progovorila o svojim razvodima, majčinstvu i žrtvovanju. Svojoj djeci uvijek kažem da volim njihovog tatu

Pridružujemo se globalnoj akciji Međunarodne i Europske federacije novinara protiv izručenja sa zahtjevom za hitno puštanje na slobodu. Napad i represija nad Assangeom poruka je svim novinarima, slobodi govora i pravu društva da bude informirano o istini. Nitko nije slobodan dok Assange nije slobodan.

Pridružite nam se u utorak, 20. veljače 2024. u 13 sati ispred Novinarskog doma u Zagrebu da još jednom zajedno podignemo glas u obranu prava slobode govora i novinarstva. 

Podršku Julianu Assangeu iskazali smo i primanjem u članstvo Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, poput brojnih europskih novinarskih organizacija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesorica Đurđević poslala pismo Teleskopu: Tvrdi da je napravila “lapsus” s vaginom i rodnicom

Preslika članske iskaznice, kao i vizuali za podršku Assangeu nalaze se u privitku.

Pozivamo vas da iskažete svoju podršku i podršku svoje redakcije objavom fotografije uz oznaku #FreeAssangeNOW.

Na okupljanju u Zagrebu u utorak govorit će Branko Mijić (HND), Hrvoje Zovko (HND) i Maja Sever (SNH).