Marija Selak Raspudić otkrila koja joj je Plenkovićeva izjava izazvala veliku nelagodu: Poslala je i poruku Laucu

Marija Selak Raspudić otkrila koja joj je Plenkovićeva izjava izazvala veliku nelagodu: Poslala je i poruku Laucu

Gošća N1 Studija uživo bila je saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić. Sa Sandrom Križanec razgovarala je o aktualnim temama.

“Jedino što nam je u interesu je bolji životni standard naših građana i nema razloga da ne podržimo ovu inicijativu”, kaže Selak na pitanje o smanjenju poreza na ženske higijenske proizvode, o čemu se vodila i žustra rasprava u Saboru.

“Ovo se ne može opravdati jer je u interesu svake žene i vjerujem da je kolegicama iz HDZ-a neugodno što su morale braniti ovaj prijedlog da ne prođe”, govori Selak Raspudić i dodaje kako, ako baš hoćemo, žene moraju koristiti higijenske proizvode, a muškarci se ne moraju brijati ako ne žele.

“Ovo nije svjetonazorsko pitanje”, zaključuje.

“Uvijek smo za porezne olakšice”, kaže zastupnica govoreći kako politika Vlade nije autentična te da će se “svi pokunjiti” kad stigne ovakava direktiva iz Europske unije.

“Sve da bi Ursula bila zadovoljna, da bi se ispunila forma EU-a, a njih te teme ne zanimaju”, kaže govoreći o ravnopravnosti spolova.

Inflacija

Ministru financija Zdravku Mariću poručuje kako bi bilo bolje da više priča o inflaciji nego da se hvali mogućim rastom BDP-a.

“Sigurna sam nakon slučaja švicarca da građani moraju biti oprezni i osvijestiti imaju li ili nemaju fiksne kamatne stope”, govori. Smatra da će rast financijske pismenosti morati rasti.

“Ne vidim zašto bi netko govorio nekom što mora misliti. Što se tiče Lauca, on mora biti oprezan utoliko da ne istupa u ime ZS-a. Oni moraju dogovoriti konsenzus hoće li pojedinačno govoriti o onome što se događa. Što se svega ostalog tiče, ne vidim zašto bi se itko bunio protiv mišljenja nekog tko ne misli kao on. Konsenzus nije nužan u znanstvenoj zajednici”, govori Selak Raspudić.

Koronavirus i cijepljenje

“Koliko smo dosad vidjetli, riječ je o bolesti koja je sezonska. Bojim se da će se ostvariti one crne prognoze da će pandemija trajati nekoliko godina”, kaže Mostovka dodajući da bi bila oprezna kad je riječ o cijepljenju jer je velik broj onih koji su se zarazili i umrli nakon što su se cijepili. “To treba naglasiti jer građani se opuste kada se cijepe”, govori.

“Osobno se zalažem za slobodan izbor kad se radi o bilo kojoj intervenciji u ljudsko tijelo pa i cijepljenju. Ne dajem zdravstvene savjete jer to izlazi iz moje ekspertize”, govori.

Sukob predsjednika i premijera

“U ovom pojedinačnom slučaju ne mogu suditi jer nisam upoznata s procedurom, ali pitanje vojske je iznimno važno pitanje”, govori o sukobu dvojice visokih dužnosnika oko umirovljenja Elvisa Burčula, zapovjenika Počasno zapovjedne bojne koja je odgovorna za čuvanje predsjednika. Njega je, podsjetimo, umirovio ministar obrane Mario Banožić, a to je izazvalo burnu reakciju predsjednika koji poručuje da će, sve dok Burčul ne bude vraćen iz mirovine, blokirati sve za što je potrebna njegova suglasnost.

“Jedna izjava mi izaziva izrazitu nelagodu, a to je ovo što je premijer rekao da će otresti s revera. To je izraz krajnjeg nepoštovanja prema časnicima te vojske i to je neprikladan način komunikacije premijera jer ne postoji problem u RH koji on može otresti s revera”, kaže.

Novi Zakon o obnovi

“Nećemo glasovati za njega, riječ je o vrlo lošem prijedlogu”, kaže na pitanje o novom Zakonu o obnovi.

“Kao da nas je netko namjerno doveo u takvo stanje uma da dođemo u ovu situaciju da se mogu omogućiti ove nekritičke zakonske izmjene”, kaže.

Foto: Hina