Matulić: Do sada smo imali izgrađeni sustav zataškavanja i prikrivanja pedofilije u Katoličkoj crkvi

Matulić: Do sada smo imali izgrađeni sustav zataškavanja i prikrivanja pedofilije u Katoličkoj crkvi

Tonči Matulić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, gostovao je u Točki na tjedan  i komentirao slučaj pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Pedofilija je problem, ali mi smo u fokusu i to je razumljivo, rekao je Matulić na pitanje o pedofiliji u Katoličkoj crkvi.

“Ako gledate čisto sociološki, statistički, povijesno, onda je ovo puko pretjerivanje, ali ako gledate iz teološke perspektive, što Crkva predstavlja, što svećenik predstavlja, ako gledate iz etičke perspektive, onda se nesumnjivo ne radi o nikakvom pretjerivanju, onda je krajnje vrijeme da se problem seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika i ostalih ranjivih skupina spriječi. Treba raskrinkati sustav zataškavanja, a to je veoma bolno pitanje. Mi smo dosad, do recentnih problema, imali problem sustavnog zataškavanja”, rekao je Matulić.

Istaknuo je da u fokusu mora biti žrtva te činjenica da se radi o djeci i maloljetnicima koji se svećenicima utječu i povjeravaju.

“Što ste rafiniraniji, što ste ugledniji, to ste više izloženi, a izloženost opterećuje. Vi pozivate druge na vrhunske ideale, a svjesni ste svoje slabosti, ograničenja i grešnosti, htijući ostati dosljedan svojoj propovijedi, izvedeni su na put laži i to nam nikome nije strano i ne treba se zgražati nad činjenicom da su pojedini ljudi u Crkvi zataškavali, treba se zgražati na manjak vjere u Crkvi”, rekao je Matulić dodajući da se trebaju razotkriti i oni koji su  u Katoličkoj crkvi zataškavali zlostavljanje djece.

“Mi smo imali jedan izgrađeni sustav zataškavanja i prikrivanja”, rekao je Matulić.

Matulić ne misli da dio problema leži u činjenici da se svećenici obvezuju na celibat. “Ne. To se ne može reći općenito, to bi se moglo utvrditi pojedinačno, da postoje pojedinačni slučajevi gdje se na temelju bioloških, medicinskih, duhovnih ekspertiza može doći do zaključka da je kod pojedinca povezanost pitanje celibata”, rekao je Matulić.

“Pedofilija je općeljudski fenomen, ja imam nultu točku tolerancije za takva zlodjela”, dodao je.

“Ne može se preko noći stvoriti praksu i kulturu otvorenog govora, ali Crkva je zajednica Kristovih učenika koji polaze od osobnog susreta s njime i on omogućava jedno povjerenje, jednu prisnost, prijateljstvo, zajedništvo koje onda nazivamo obiteljskim zajedništvom, jer hoćemo da bude tako prisno. O nasilju treba govoriti i sve žrtve trebaju naći put do vlastite zadovoljštine i to nije samo ispovijed ili duhovni razgovor, nego svaka žrtva mora biti sigurna da može doći na adekvatno mjesto na kojem će moći bez ikakva straha povjeriti svoju bol i patnju i biti prihvaćena i ispoštivana kao žrtva”, rekao je Matulić.

Istaknuo je da su, što se tiče Hrvatske, medijski popraćeni i poznati slučajevi svećeničke pedofilije. “Oni su postali poznati i javni upravo zato što se pravosuđe njima bavilo. Njih treba privesti licu pravde, a postoji i Božje lice. Svaki zločin je već kažnjen i već prokazan i možete se skrivati kao što se Kain skrivao bježeći i tumarajući zemljom nakon što je ubio brata Abela, ali njegov krik kamo može pobjeći od pogleda Božjeg. Druga kazna je ta da se pred licem ljudskoga, civilnog zakona to smatra teškim kaznenim djelom za koji je zapriječena ozbiljna kazna zatvora i tu ne treba biti milostiv, on mora odgovarati za to, tu nema pomilovanja, a u Crkvi ne samo da mora odgovarati pred ljudskim očima, mora odgovarati i pred Božjim očima i u teološkom razumijevanju grijeha nema ustupaka, nema razvodnjavanja, nema relativizacije. To je teški zločin koji zahtijeva i tešku pokoru”, rekao je Matulić.

Upitan trebaju li žrtve dobiti materijalno obeštećenje, Matulić je rekao da je to američka ili njemačka priča. “To može biti priča materijalno bogatih crkava. Prema mojim izvorima, koliko je do danas Crkva u SAD-u na ime kupovanja šutnje uložila novca, ovo je uzrok, ovo je povod pomami. Kad imaju novca za kupovanje šutnje, za izvansudske nagodbe, onda će imati novca da u sudskom postupku u kojem se to dokaže tražiti da se na ime obeštećenja ili pretrpljenih duševnih boli da i neka materijalna novčana naknada”, rekao je Matulić. .

“Imajući pred očima stanovite pandemijske razmjere u nekim crkvama u nekim zemljama, mislim da bi to označio ne njihov kraj, jer Crkva nije samo u njenim materijalnim strukturama, ali da bi joj to ugrozilo mogućnost punog djelovanja ako bi to postala pošast. Nesumnjivo je neko obeštećenje potrebno, a treba li ga zagovarati, ne znam, zbunjen sam pred tom činjenicom, jer mi dolaze na prvom mjestu mogućnosti zloupotrebe”, rekao je Matulić u Točki na tjedan.

Foto:N1