Milanović poslao poruku Plenkoviću: Znao je za sve muljaže svog pariškog prijatelja koji je počinio kazneno djelo

Milanović poslao poruku Plenkoviću: Znao je za sve muljaže svog pariškog prijatelja koji je počinio kazneno djelo

Gost današnjeg RTL-a Danas je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Predsjednik je zbog svojih izjava o Ukrajini završio na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici “Mirotvorac”.

Iz Kremlja poručili da mu je moguće ugrožena i sigurnost, a na Pantovčaku će s njim o tome i ostalim akrualnim temam razgovarati Adrian de Vrgna.

Lavinu reakcija izazvale su vaše izjave o Ukrajini, našli ste se na crnoj listi stanice “Mirotvorac”. Bojite li se za svoju sigurnost?

Završila je i Vlada Republike na toj stranici jer navodno Vlada ima prebliske odnose s Rusijom. Neki dan je tamo bio i Grlić Radman, čovjek koji se okolo predstavlja kao ministar vanjskih poslova. I govori da ja na predstavljam državu, nego on, dakle, sitni Plenkovićev sluga. Bio je u Moskvi kod Lavorova ičovjek je stvarno pozvao Putina u Hrvatsku prije dva dana.

Nije vas strah?

Ne, ne. Čega da me bude strah? Pa doći će oni na moj popis. Ja očekujem od ukrajinske Vlade da se s takvim tipovima obračuna. Da ih naprosto dovede u red. Ukrajina je već osam godina u jednom groznom statusu naspram EU koja se prema Ukrajini ponaša neodgovorno. Nisu dobili ništa od EU, a obećavali su im milijarde i milijarde stavri. Ja ovo ne govorim da bih nekoga u vrijedio, niti sam ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj.

Jeste li pretjerali u izjavama oko Ukrajine? Rekli ste da je korumpirana zemlja.

Nisam pretjerao. U reportima Europske unije piše da je to korumpirana zemlja. Hvala Bogu da postoje oni jer mi nismo najgori. Mi smo drugi najgori. Ukrajina ima problem i mora ga početi riješavati i sa separatistima, koje ni Rusija nije priznala. Dakle, nastaviti razgovore i ne ignorirati činjenicu da postoje pregovarači koji nisu dobri dečki, ali i s njima treba razgovarat, a ne ić stalno na put konfrontacije s termonuklearnom i hipersoničnim silom, Rusijom, to nije Srbija. Tko god ih na to potiče je opasan šarlatan, a takvih u Europi ima dosta. Tu nema prijateljstva.

Kako gledate na činjenicu da se Vlada ograđuje od vaših izjava, da se premijer Plenković ispričava?

Nek se ispričava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. To  je ogromna razlika. Dakle, ja nisam slizan s Rusima. Ja tamo nikada nisma bio službeno. Ja nisma nikad apopiso kavu s ruskim ambasadorom.

Ovaj tjedan se zalažem za Rusiju, a prošli tjedan sam prozvan da sam za Ameriku kada sam natjerao Vladu da uzme poklon, 80 i nešto Bradlyja.

Ja situaciju u Ukrajini pratim godinama. Znam taj prostor i nisam kao Plenković tamo otišao dva puta i pokupio dnevnice jer me proslao Europski parlament. Ja sam u tom prostoru i mislima i znanjem već godinama. Vladam i ruskim jezikom dosta dobro i nema nikakvu ljubav niti mržnj.

Dakle, Ukrajina slavi heroje iz Drugog svjetskog rata koji su masovni ubojice Poljaka i Židova. Tim ljudima se dižu spomenici po zapadnoj Ukrajini.

Ne mislite da ste u sovoj izjavi pretjerali i da se trebate ispričati?

Kome da se ispričam. Ni govora! Ja mislim da je predsjednik Vlade jedan običan poltron. Koji ide tamo gdje mu nije mjesto. To je inače radio za vrijeme Kolinde Grabar Kitarović, no tenzije su bile manje. Ukrajinska vlast nije bila tako miliotantana. To ponašanje je militantno. Ono je nerazumno,  ja to morma reći to nije Srbija nego je Rusija. Kolinda Grabar Kitarović jhe pokušavala nekim diplomatskim tonovima izgraditi nešto s Rusijom, a Plenković sve kontra i to je bila bipolarna politika. To je jedno ponašanje koje je meni teško obajsniti. Sve što mene zanima je hrvatski interes.

I kad vidim jednu naslovnicu u jednim novinama da Hrvatska šalje 1500 vojnika u Ukrajinu s upitnikom i onda me to pitaju. Šta je moja dužnost da kažem da bih smirio Hrvatsku javnost.

Jeste li vi znali u tom trenutku da su se hrvatski vojnici vratili iz Poljske?

Da znao sam pa ja potpisujem naredbe. To je još jedna stvar koju Radman i Plenković lažu po svijetu. 

Jeste li uopće s tim razgovarali s Plenkovićem?

Ne, nisam vjer nemamo nikakvu komunikaciju zato što čovjek živi u balonu. Živi u svom svijetu. Zgrčen je i pokušava obraniti svoje korumpirane i bezobrazne ministre i šefove kabinete.

Je li normalno da predsjednik i premijer nemaju komunikaciju?

Recite vi meni je li normalno da šef kabineta premijera, najbliži suradnik i prijatelj diplomacije iz vremena kada su ispijali kave u Parizu, da lažno ispuni priajvu o prebivalištu u policiji pod materijalnom i kaznenom odgovornošću i da ga premiejr brani.

U Kijevu je naša veleposlanica pozvana na razgovor.  Je li vas tko zvao? Netko iz Kremlja? 

Kakve to veze ima je li me itko zvao? I kave to veze ima je li naša veleposlanica pozvana? Pa normalno da je pozvana i normalno da joj je tamo neki činovnik zvao i reko da se s tim ne slaže. To je potpuno normalno. Ali kakve to veze ima i utjecaja na Hrvatsku? 

Foto: Hina