Nenad Bakić otkriva: Jedan član Plenkovićevog Savjeta lažno se predstavlja, a klimavci u medijima o tome šute

Nenad Bakić otkriva: Jedan član Plenkovićevog Savjeta lažno se predstavlja, a klimavci u medijima o tome šute

Nenad Bakić već neko vrijeme upozorava na to da se član Vladina Znanstvenog vijeća Igor Rudan lažno predstavlja u javnosti.

“Nevjerojatno kako se naši mediji ne usude problematizirati ulogu dopisnog kineskog akademika i lažnog ‘člana Britanske akademije znanosti’ koji je bio ideolog vuhanskog pristupa u RH i uvjeravao nas da su Kinezi postupili humano, i tako dalje… zapitajte se, zašto bi ga njemu bliski novinari lažno predstavljali kao ‘redovnog člana Britanske akademije znanosti’ a on klimao glavicom, a prešućivali da je dopisni član kineske? Što se prikriva. Mislim da taj slučaj treba rezultirati izbacivanjem iz Znanstvenog savjeta.”, ističe Nenad Bakić koji očito želi da se ovaj slučaj raščisti do kraja.

Hrvatski mediji su 2016. godine izvještavali da je “znanstvenik i profesor Igor Rudan je izabran u “Kraljevsko društvo” Britanske akademije znanosti. Taj Zagrepčanin rođen prije 44 godine, čija obitelj vuče korijene s otoka Hvara, iz Bogomolja, po dostupnim podacima drugi je Hrvat koji je postao redovnim članom The Royal Society, koja je među najuglednijim i najstarijim institucijama te vrste u svijetu”.

“Prije Rudana redovni član u The Royal Society bio je Ruđer Bošković, uz čije ime stoji da je u “Kraljevsko društvo” izabran davne 1761. godine.

Još dvojica hrvatskih znanstvenika bili su članovi ove ugledne akademije, ali ne sa statusom redovnog člana, nego kao “počasni inozemni članovi”. To su bili nobelovci Lavoslav Ružička, koji je primljen 1942. godine, i Vladimir Prelog, primljen 1962. godine.

Igor Rudaj je napadno hvalio kineski pristup: Je li bio u sukobu interesa?

Na početku pandemije Igor Rudan je napadno hvalio kineski pristup.

“Od početka se to pitanje postavljalo među znanstvenicima. No u Kini sam bio bar 12 puta, radio sam s njihovim Ministarstvom zdravstva, jako dobro poznajem njihov sustav. Usporedite li SARS i ovu epidemiju, u epidemiji SARS-a je Kini trebalo puno dulje nego sada da obavijeste Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Fantastično je što su odmah sekvencionirali virus i dali ga na raspolaganje svima, jer smo na taj način mogli dobiti dijagnostički test svugdje i odmah znati širi li se virus i izvan Kine. Kinu u svemu ovome treba pohvaliti – istaknuo je

U prošlim je vremenima tamo netko možda mogao reći kako oko ovoga ne treba praviti dramu jer su imali politiku jednog djeteta, te im umiru starci. No ovo kako su se sada ponijeli duboko je humanitarno – oni su na štetu svoje ekonomije odlučili spasiti te ljude koji su mahom stari i ionako bolesni. Rekao bih da se ponašaju izuzetno korektno, rekao je Rudan koji se nije previše hvalio da je dopisni član Kineske akademije.