VIDEO: OBRAČUN U SABORU: Karolina Vidović Krišto oči u oči s Miloradom Pupovcem

VIDEO: OBRAČUN U SABORU: Karolina Vidović Krišto oči u oči s Miloradom Pupovcem

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav glasovima većine uz protivljenje oporbe složio se da se otvori javna rasprava od 30 dana o Prijedlogu za utvrđivanje nacrta promjene Ustava i izmjena Ustavnog zakona o Ustavnom sudu – njima se namjeravaju regulirati uvjeti raspisivanja referenduma.

Odluci je prethodila gotovo dvosatna rasprava s povišenim tonovima koju je vanjski član Odbora Mato Palić nazvao gubitkom vremena, napad Karoline Vidović Krišto na Milorada Pupovca, koja je rezultirala Pupovčevim odlaskom, njoj donijela tri opomene zbog kojih je na koncu i sama napustila sjednicu, javlja Jutarnji list.

Sukus otpora oporbe svodi se na zamjerke što vladajući nisu u tekst prijedloga Nacrta ugradili njihove prijedloge, što im je znak da ih HDZ ignorira, a bez njihove podrške neće moći doći do dvije trećine glasova, nužnih za izglasavanje promjena Ustava u Saboru. Dio oporbe svoju podršku uvjetuje širim zahvatom promjena Ustava koji bi ženama jamčio pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Vladajući su ih, pak, uvjeravali da je ovo normalna procedura, tek jedan od prvih koraka do konačnog izglasavanja promjena, da će se Nacrt dorađivati, a na zahtjev za raspravom o pravu žena na izbor potpuno su se oglušili.

‘Referendomanija‘

Na početku sjednice vanjski član, profesor Branko Smerdel podsjetio je da već 22 godine, otkad je uvedena građanska inicijativa, upozorava kako ju treba bolje regulirati, ali da rasprave pokazuju nerazumijevanje oko toga što je parlamentarni sustav i predstavnička Vlada. Problematizirao je struju u politici koja podgrijava referendomaniju, u njoj prednjače Grmoja i Raspudić koji nerijetko ističu kako narod ima pravo uzeti svoje ovlasti.

SDP-ov Peđa Grbin smatra da vladajući “provode samovolju po načelu uzmi ili ostavi”, ne pokazuju razumijevanje da je postupak izmjene Ustava kompleksan i traži kompromis dvije trećine zastupnika. Njihovu podršku neće dobiti ukoliko se Nacrt ne promjeni. Grbin traži da se u samom Ustavu taksativno navede što ne može biti predmet referendumskog odlučivanja, ne bi li se zaštitila ljudska prava, kao i da se razmotri njihova inicijativa da pravo žene na izbor uđe u Ustav.

Sandra Benčić, Zeleno-lijevi blok, kritizirala je vladajuće što nisu ni pokušali s oporbom dogovoriti minimum i maksimum, i pritom odbijaju razgovarati da se proširi opseg ustavnih promjena i u njih uključi i pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. I ona smatra da treba definirati koja su to ustavno zagarantirana prava koja se ne smiju mijenjati referendumom, “a ne da se da carte blanche većini koja će arbitrarno odlučivati što može, a što ne može”. Zalaže se da se smanji kvorum od jedne trećine za odlučivanje o ustavnim promjenama.

Napad na Pupovca

SDSS-ov Milorad Pupovac naglasio je važnost tri aspekta: bolji uvjeti održavanja, nadzora i kontrole nad referendumom, stvaranje liberalnijih pretpostavki i određivanje koje su temeljene vrijednosti i manjinska prava koja trebamo štititi. Podržao je usuglašavanje, uz sve razlike koje postoje misli da se suglasnost za izmjene Ustava postigla. Njegov je stav “izazvao” Karolinu Vidović Krišto: “Groteskno je da Vi koji sustavno kršite Ustav predlažete promjene”. Na to je reagirao predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković i upozorio je da “ide osobno na zastupnike.” Pupovac joj je uzvratio: “Važno vam je da viknete ovdje: Pupavče, ja sam Pupovac, nisam Pupavec i poštujte barem tu činjenicu”. I napustio sjednicu.

Kasnije je Karolina Vidović Krišto nastavila s paljbom, optuživši HDZ da je od Ustavnog suda napravio pisarnicu hrvatske Vlade. Bošnjaković ju je opet ukorio, a ona se nije obazirala: “Kakva nervoza. Zlorabite Ustav i Poslovnik” zbog čega joj je udijelio treću opomenu i oduzeo pravo na govor. I dodatno je iznervirao: “Što je ovo? Jel‘ netko čitao Poslovnik?” Grmoja je stao u njezinu obranu, upozorio Bošnjakovića da to nisu tri opomene pa je Bošnjaković jednu povukao. I dao joj priliku da nastavi s kritikom, utvrdivši da “dobar ljudi ne bi bio tu da se Ustav poštivao”, požalila se da joj “Vlada ne odgovara o prihodima Miroslava Šeparovića koje dobiva od državnih tvrtki, a javnost bi se sablaznila da zna istinu”. Napala je HDZ da “promjenama Ustava želi zauvijek vladati, a napravili su od europske Hrvatske korumpirani poredak i uveli nemoral kao standard.” Bošnjaković joj je dao treću opomenu nakon čega je napustila sjednicu.

Oštri Grmoja

Mostov Nikola Grmoja poručio je HDZ-u da “ne želimo ni sjesti s vama za stol oko ove teme”, optužio ih da nisu “samo korumpirani nego i veleizdajnici”. Smeta mu što ovakvim tretmanom naroda poručuju: “Kad vas narod bira onda je pametan, kad želi na referendum onda je glup.” Smerdelu koji “govori da je referendum bomba u demarkaciji” poručio je da se ovdje ne radi o inflaciji nego ubijanju referenduma koje je po današnjim standardima nemoguće raspisati. Podsjetio je na to kako im je Lovro Kuščević ukrao referendum referirajući se na inicijativu Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”. Replicirao mu je Smerdel koji je “zgrožen što ima zastupnika koji misle da su ovlašteni govoriti u ime naroda”.

“Rijetko se viđa ovakva sjednica na kojoj se iskazuje kronično nepoštivanje zastupnika. Najmanje smo čuli o ustavnim promjenama, ovo je gubitak vremena svih nas. Trebali bi raspravljati o predloženom: ako je prag od jedne trećine previsok za promjene ustavnog zakona ili jedna četvrtina za zakonodavne, ako je pitanje da je Ustavni sud dobio preveliku kontrolu da odlučuje o ustavnosti referendumskih pitanja i onemogućuje provedbu referenduma”, konstatirao je Mato Palić koji smatra da bi bilo bolje precizno navesti koje teme nisu podobne da se nađu na referendumu nego tražiti od Ustavnog suda da o tome odluči. “Ni proceduralno ni sadržajno promjene ne mogu zaživjeti bez dogovora vladajućih i oporbe. Ako je iskreno od vladajućih da je moguće intervenirati u tekst onda nema problema”, zaključio je.

Foto: Hina