Ovo ima samo u Splitu: Vlast želi izbore, a oporba se boji i oklijeva

Ovo ima samo u Splitu: Vlast želi izbore, a oporba se boji i oklijeva

Jučer je u Gradskom vijeću Splita opet bio cirkus do kojeg su doveli članovi SDP-a, HDZ-a i Željko Kerum. Bavili su se politikantstvom, istim onim koje je Split dovelo do „grada slučaja”, zbog čega grad stagnira dugi niz godina. Mislim da to građani Splita nisu zaslužili, rekao je u emisiji Studio 4, Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

– Nas su građani prije 4 mjeseca doveli na vlast da uvedemo red, da okrenemo smjer razvoja. Mi smo to i napravili, ali Gradsko vijeće nije tome doraslo, naglasio je.

Kako kaže, vladajući su jučer predložili da se Gradsko vijeće raspusti, no oporba to nije htjela. Rekao je kako je to prvi slučaj da oporba nije htjela nove izbore, javlja HRT.

– Neka HDZ objasni gospodinu Andreju Plenkoviću, zašto ne želi nove izbore, kazao je Ivica Puljak.

Vice Mihanović iz HDZ-a je rekao kako je HDZ nakon izbora čestitao gradonačelniku Puljku i njegovim suradnicima te im rekli kako će biti konstruktivna opozicija.

– Nakon tog, mi smo to i dokazali kada smo glasali za predsjednika Gradskog vijeća iz redova vladajućih, želeći tako dati konstruktivan doprinos kako bi Split krenuo prema naprijed, istaknuo je i dodao kako su se nakon toga zaredali problemi kod gradonačelnika, krenule su afere za aferom.

Govori kako Puljak uvijek za to traži krivce negdje drugdje te da je za trenutnu situaciju on kriv.

Mihanović ističe kako HDZ želi nove izbore i za njih su spremni, ali su pozvali gradonačelnika da se ne skriva iza Gradskog vijeća, već da se izađe na izbore i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Kako kaže, stanje je neodrživo jer je grad u potpunoj blokadi.

Davor Matijević iz SDP-a govori da mu je drago da jedino tko se slaže s izborima su HDZ i gradonačelnik Puljak, samo s time što gradonačelnik nije uspio sastaviti pravni dopis sukladno zakonu, na koji se način izbori mogu raspisati.

– Jučer smo imali lakrdiju i cirkus u režiji gradonačelnika, a povrh toga bilo je na naslovnici Slobodne Dalmacije bilo postavljeno pitanje, zašto je dodijelio posao vrijedan 15 milijuna kuna osiguravateljskoj kući mimo natječaja. Nakon toga uslijedio je ponovno cirkus koji generira gradonačelnik, rekao je i dodao kako u zadnjih mjesec dana jedino tko potencira sukobe je gradonačelnik.

Matijević govori kako je na prošloj sjednici Gradskog vijeća napao SDP rekavši da isti želi postaviti direktora Stanouprave. 

– Na sjednici sam ga pitao neka kaže koga je to SDP želio za direktora i to sam pitanje i jučer postavio i tražio da kaže s čim ga je SDP ucjenjivao, no on nije rekao. S druge strane imamo situaciju da on dobro kadrovira s Vicom Mihanovićem, naglasio je.

Govori kako će SDP podržavati u Gradskoj skupštini sve ono što je pozitivno i kvalitetno za Grad Split. Oko svega čega se ne budu slagali s gradonačelnikom, sazivat će konferencije za novinare i javno će reći zašto se s nečim ne slažu.

– Gradonačelniče, nije lijepo kada političari lažu, a još je gore kada lažu znanstvenici. Još jednom pozivam da odgovorite tko je to koga SDP predlaže za direktora Stanouprave, poručio je Matijević.

Puljak je rekao kako je teško odgovoriti na sve što su rekli sugovornici u studiju, ali kako je zanimljivo da se slažu u napadima, lažima i manipulacijama.

– Spominju 15 milijuna kuna i namještanje natječaja, a javna nabava za osiguranje još nije niti provedena. Bit će provedena i kroz nju će se uštedjeti stotine tisuća, ako ne i milijune kuna, a grad će to stajati nula kuna, rekao je i dodao kako je jedino to neistina, a sve ostalo su laži. Zanimljivo je da imaju iste laži kada manipuliraju.

– Gospodin Matijević je zaposlen u Stanoupravi i to bez javnog natječaja i on je tražio da SDP tamo dobije svog direktora. Gradske firme nisu plijen i ja nikada neću time trgovati pa iako ja više nikada ne budem gradonačelnik, naglasio je i dodao kako sav ovaj cirkus koji rade je iz vlastitih interesa.

Foto:HRT