Plenković ozbiljno tvrdi: Pozdrav “Za dom spremni” je već sada nedopušten

Plenković ozbiljno tvrdi: Pozdrav “Za dom spremni” je već sada nedopušten

U središnjici HDZ-a u 17 sati održala se zajednička sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, nakon koje je premijer dao izjavu.

Plenković kaže da se tema pozdrava “Za dom spremni” pokušava ispolitizirati, kako kaže, mahom od aktera s lijevog političkog spektra, što smatra neprihvatljivim.

“Pozdrav je i sada već nedopušten, to nitko ne dovodi u pitanje. Poluincident u Kninu policija je prijavila i stvar je na sudu. Na sudovima je da donesu svoje odluke. Ta tema je, što se mene tiče, vrlo jasna. A treba li ići u Kazneni zakon ili ne, kao što znate to je izvorna inicijativa gospodina Krausa, a manje drugih zastupnika. Mi ćemo o tome razgovarati, ali i sada je nedopušteno, javlja Novi list.

Vidimo da ima dokoličara koji promišljaju što to kome znači. To je nedopušteno sada, sankcionira se i sudovi trebaju donositi odluke.”

Na pitanje o govoru mržnje na društvenim mrežama, posebice upućen novinarki Danki Derifaj te kada će stići novi Zakon o elektroničkim medijima, Plenković je rekao da osuđuje svaki govor mržnje, pa tako i prema Derifaj.

“To je jako loše i neprihvatljivo. Zakon će ići uskoro u drugo čitanje”, rekao je Plenković te dodao da, koliko je upućen u slučaj, manje je mržnje na medijskim portalima, a puno više na društvenim mrežama.

“Hrvatska, nažalost, ne može sama regulirati društvene mreže i ako nema globalnog rješenja, nažalost, malo se može napraviti”, rekao je.

Na pitanje bi li primio Miroslava Škoru u stranku da zatraži upisnicu, odgovorio je: “Politiku HDZ-a i stava prema drugim strankama i potencijalnim partnerima donosi vodstvo stranke. To što se zbiva u drugim strankama su njihovi problemi i teme. Danima se provlači nijednim argumentom  poduprta teza da nevidljiva ruka HDZ-a radi kuršlus u DP-u. Mislim da su oni demonstrirali o čemu je tu riječ. Mogu samo reći da je jedini njegov pravi poltički element koji će ostati taj da je Zoran Milanović predsjednik danas. To je njegova ostavština.”

Koliki broj izbjeglica možemo očekivati iz Afganistana, premijer kaže da to nitko ne zna. “Tri su bile točke. Prva je bila što brža reakcija nas, uz pomoć partnera i saveznika, da se izvuku iz Afganistana svi hrvatski državljani. Taj prvi korak uspješno je napravljen. Drugi je da, s ostalim akterima međunarodne zajednice, stabiliziramo situaciju u Afganistanu, a treći je da se naprave napori da ne dođe do novog izbjegličkog vala kakav je bio 2015. i koji bi, bez ikakve dileme, destabilizirao cijeli europski kontinent.

Nema više politike ‘odradit ćemo to’, to jednostavno nije realno niti postoji jedinstven stav među državama članicama i neka takva opća otvorenost uopće nije na dnevnom redu. Ali da treba biti human, pomoći ženama, djeci, profesijama koje su bile angažirane, tu možemo, naravno, dati doprinos”, rekao je, objavio je N1.

Foto: Hina

Facebook Comments