Pobjednik izbora u Slovačkoj oštar prema ilegalnim migrantima: Morat će se upotrijebiti sila. To neće biti lijepa slika

Pobjednik izbora u Slovačkoj oštar prema ilegalnim migrantima: Morat će se upotrijebiti sila. To neće biti lijepa slika

Robert Fico čija je stranka SMER-SSD izašla kao pobjednica subotnjih parlamentarnih izbora, rekao je u nedjelju da Slovačka ima većih problema od “pomoći Ukrajini” i da će učiniti sve što može kako bi pokrenuo mirovne pregovore, ali je dodao da je njegova pozicija nepromijenjena.

“Smatramo da je Ukrajina jedna golema tragedija za sve. Ako SMER dobije mandat za sastav nove vlade… učinit ćemo sve što možemo kako bismo organizirali mirovne pregovore što je prije moguće”, rekao je bivši slovački premijer na konferenciji za novinare.

Slovačka treba ponovno uspostaviti granične kontrole s Mađarskom kako bi zaustavila priljev ilegalnih migranata, rekao je Fico, označivši to pitanje kao jedan od prioriteta buduće vlade. Fokus Ficove kampanje bio je protivljenje ilegalnoj migraciji, kritiziranje prijelazne vlade što nije učinila više i što nije suspendirala šengenska pravila “otvorenih granica”.

“Jedna od prvih odluka vlade mora biti naredba ponovnih uspostavljanja graničnih provjera s Mađarskom”, rekao je Fico na konferenciji za medije. “To neće biti lijepa slika”; rekao je, dodavši da će se morati upotrijebiti sila, javlja Večernji list.

Sve veći broj ilegalnih migranata ulazi u Slovačku proteklih godina, kako se zemlja nalazi na ruti prema Njemačkoj i zapadnoj Europi. Migranti, pretežno mladići s Bliskog istoka i Afganistana, uglavnom dolaze preko tzv. balkanske rute, ulazeći u Mađarsku preko Srbije, unatoč čeličnoj ogradi mađarskog premijera Viktora Orbana koju je dao izgraditi 2015. godine nakon što je Europu potresla migrantska kriza.