Policija prijavila “šetače” Vicu Batarela i Andriju Klarića: Evo za što ih tereti

Policija prijavila “šetače” Vicu Batarela i Andriju Klarića: Evo za što ih tereti

Vlasnika zagrebačke teretane, Andriju Klarića (51), te prvog čovjeka udruge Vigilare, Vicu Batarela (52), zagrebačka policija je nakon provedenih izvida prokazala kao organizatore prosvjeda protiv covid-potvrda na Trgu svetoga Marka koji je potrajao čak 11 dana, javlja Jutarnji list.

– Policijski službenici PU zagrebačke provode kriminalističko istraživanje vezano uz neprijavljena javna okupljanja koja su se na prostoru Trga svetog Marka i okolnim ulicama održavala svakodnevno od 8. do 19. studenoga s početkom oko 17.30 sati.

U nastavku kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su dvojica muškaraca starosti 51 i 52 godine, kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javna okupljanja, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima, što su kao organizatori bili dužni učiniti, zbog čega su mirna okupljanja i javni prosvjed održavani na udaljenosti manjoj od 10 metara od objekata u kojima su smješteni Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske, odnosno 20 metara od objekta u koji je smješten Ustavni sud – kažu iz PU zagrebačke.

Ujedno dodaju da je tom prilikom došlo do kršenja Odluke o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se “ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja”. Zagrebačka policija pritom podsjeća i da je 51-godišnjak, odnosno Klarić, prethodno već prijavljen za neprijavljeni veliki prosvjed koji se održao 20. studenoga na Trgu bana Josipa Jelačića.

– Iz navedenog razloga, a temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona policijski službenici su obojici uručili Obavijest da će protiv njih biti podnesen Optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1., članka 11. i članka 16. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1.,točka 1.,2.,4., istog Zakona – zaključuju iz policije koja i dalje nastavlja istraživati okolnosti neprijavljenih prosvjeda i kršenja zakona tijekom njihovih održavanja.

Foto: Hina