Posao s tunama generala Gotovine usporio rast: Kako mu zapravo ide posao?

Posao s tunama generala Gotovine usporio rast: Kako mu zapravo ide posao?

Biznis Ante Gotovine s tunom nastavio je rasti i prošle godine, ali znatno sporijim tempom. Za razliku od rekordne 2017., u kojoj su prihodi njegove tvrtke Pelagos net farma udvostručeni, lani su rasli umjerenih 6,79 posto, dostigavši razinu od 55,1 milijun kuna. Uzgoj tune za izvoz generalu i dalje nosi visoku dobit koja je lani premašila sedam milijuna kuna, ali glavnina zarade ostala je zarobljena u zalihama i potraživanjima od kupaca

U posao s tunom Ante Gotovina ušao je 2013. godine s prijateljem Milanom Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda, i vrlo brzo postao ozbiljan konkurent afirmiranim uzgajivačima s dugogodišnjom tradicijom, tvrtkama Kali tuna s Ugljana i Sardina s Brača, piše tportal

Poslovanje partnerskih tvrtki Pelagosa i Jadran tune od početka je isprepleteno, o čemu svjedoči činjenica da obje tvrtke vodi isti direktor, Nenad Horvat iz Svetog Filipa i Jakova.

Početni zamah doveo je do snažnog rasta prihoda koji su u 2017. premašili 50 milijuna kuna. Lani je nastavljen rast poslovanja, ali po znatno umjerenijim stopama. Prema podacima iz financijskog izvješća, ukupni prihodi iznosili su 55,1 milijun kuna, što predstavlja povećanje od 6,79 posto u odnosu na prethodnu godinu. Zabilježen je i blag rast čiste dobiti, koja je dosegnula 7,1 milijun kuna.

S druge strane, uvid u kretanje novčanih tokova pokazuje da financijska situacija Gotovinine tvrtke nije bila tako bajna. Naime, poslovanje Pelagos net farme opterećeno je osjetnim rastom zaliha (za 28 posto, na 61,9 milijuna kuna) i potraživanja od kupaca (za 220 posto, na 3,25 milijuna kuna), što je dovelo do negativnog novčanog toka iz poslovnih aktivnosti u visini od 6,6 milijuna kuna.

Povećane potrebe za obrtnim sredstvima financirane su novim kreditima, što je dodatno pogoršalo pokazatelje zaduženosti, a koji su i ranije bili nepovoljni. Dugoročne obveze prema bankama povećane su za 13,8 posto (na 38,4 milijuna kuna), a kratkoročne za 51,8 posto (na 43,2 milijuna kuna). U konačnici, udio ukupnih obveza u imovini popeo se na 77 posto, što Gotovininu kompaniju svrstava u red visokozaduženih.

Foto: Mario Strmotić/Hina