Gradonačelnik odgovorio na pitanje: Sapuna li mu Plenković dasku?

Gradonačelnik odgovorio na pitanje: Sapuna li mu Plenković dasku?

Sapuna li mu premijer dasku najavom poreznih reformi i ukidanjem prireza, i je li to zapravo obračun premijera Andreja Plenkovića s političkim protivnicima, razgovarali smo večeras sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom koji se uživo javio u RTL Direkt.

Sapuna li vam premijer dasku?

Ova je odluka slična promjeni Izbornog zakona kojom jedna čovjek, premijer, mijenja nešto zbog osjećaja super moći, a ne zbog analiza, razgovora ili pregovora.

A to je trebao napraviti s čelnicima gradova, da vidimo kako možemo rasteretiti građane, ali da ih s druge strane ne opteretimo. Rezultat reforme, kako je najavljen, biti će takav da će građani imati manje novca, a HDZ-ova blagajna više.

Slažete se onda da vam sapuna dasku?

Rekao bih da je to obračun premijera s oporbenim gradonačelnicima iz tri najveća grada koji nisu HDZ-ve opcije.

To nije plod nikakve analize, želje za rasterećenjem građanima ili povećanjem plaće jer je država najavila da će uzeti na drugom mjestu, povećanjem trošarine. Svaki put kad HDZ radi reforme, izgube građani.

Sigurno ste čuli detalje poreznog plana koje je objasnio premijer – ukinete prirez ali onda sami odredite kolika je stopa porezan na dohodak. Ima li mjesta za porezno rasterećenje plaća u Splitu?

Gradovi moraju financirati osnovne stvari kao što su sport, kultura, financiranje vrtića… A infrastruktura gradova je u vrlo loše stanju i to treba financirati iz nekih prihoda i ono što je trebalo napraviti – mi smo planirali prihode i projekte i sad Vlada dolazi s rješenjima koja zaista nisu dobra i koja nisu s nikim diskutirana.

Jedan od razloga zašto u Hrvatskoj nema investitora je taj što dovodimo investitore u situaciju da će jedan pojedinac, koji se igra moći, promijeniti poreze i planove.

Kako netko može planirati dugoročni razvoj?

SIvica Puljak

Je li vas Vlada dovela u nemoguću poziciju? Što ćete napraviti, hoćete li manje novca gradu ili građanima?

Tek ćemo vidjeti konačni prijedlog, ako će trebati prilagodit ćemo se, ali izgubit će građani.

Kad HDZ nešto mijenja, kad jedan čovjek odlučuje o svemu, nikad u povijesti nije bilo dobro, pa ni sad.

Građani će ispaštati, trudit ćemo se, bit ćemo racionalni, da bismo mogli uštedjeti nešto za razvoj.

Nije u redu da se tako, bez diskusije s nama o tome kako mi želimo razvijati gradove, da se tako nas tretira.

Split ima drugi najveći prirez u Hrvatskoj od 15 posto. Što bi za grad značilo ukidanje prireza i bi li to za građane značilo poskupljenja?

To je oko 12 milijuna eura ili 90 milijuna kuna, a samo za sport u Splitu trošimo 100 milijuna kuna i to za predškolski odgoj, potom za HNK 60 milijuna, za subvencije prometa 60 milijuna

To su sve veliki iznosi. Split je zanemaren u povijesti, naša je infrastruktura izuzetno loša, trebamo u nju ulagati, a neke stvari možemo financirati iz drugih izbora kao što su fondovi. Druge ne možemo kao što su gradnja cesta i garaža.

Radi ćemo sve da se ne dovodi povećavanje cijena, ali ako Vlada bude inzistirala na ovakvoj situaciji izanalizirat ćemo sve što je moguće da se građanima što je moguće manje smanjio kvaliteta servisa koji im pružamo.

Ali građani trebaju znati da uštede i gdje im se mogu povećati plaće, kad bi HDZ smanjio državni aparat, napravio prave reforme, a ne ova kozmetika kao da im nešto daje, a s druge strane puno više uzima.

U konačnici će građani imati manje, a HDZ puno više.

Naslovna fotografija: Gradonačelnici Osijeka, Rijeke, Zagreba i Splita

Foto: Hina