Reakcija Pentagona na Putinove sulude izjave. Proglasili DEFCON 2 ?! Evo što to znači

Reakcija Pentagona na Putinove sulude izjave. Proglasili DEFCON 2 ?! Evo što to znači

Nakon što je Vladimir Putin naredio ruskoj vojsci da svoje snage stavi u stanje najviše pripravnosti snage za nuklearno odvraćanje, pojavila su se nagađanja da je Pentagon jučer proglasio DEFCON 2, što znači korak od nuklearnog rata.

No, takve informacije nisu službeno potvrđene jer američki dužnosnici iz sigurnosnih razloga nikad javno ne iznose na kojem stupnju opasnosti se zemlja nalazi nego je to procjena iznesena na web siteu defconlevel.com analitičara iz otvorenih izvora te onih povezanih s američkom vojskom. DEFCON 2 je dosad bio proglašen svega dva puta, tijekom Kubanske krize i Zaljevskog rata, donosi Jutarnji list.

Jutros je ta razina opasnosti snižena, pa je sada DEFCON 3, što označava povećanje snage vojne pripravnosti iznad normalne. I DEFCON 3 je dosad bio proglašen svega nekoliko puta.

DEFCON (Defense Ready Condition) je sustav koji Pentagon koristi za označavanje razine prijetnji od nuklearnog rata s kojima suočava SAD, a to zatim određuje spremnost za potencijalni odgovor. Postoji pet razina, od DEFCON 1 do 5.

DEFCON 5 je najniže stanje pripravnosti, dok je DEFCON 1 maksimalna spremnost, što znači da nuklearni rat počinje ili je već počeo. Prvi put je DEFCON 2 proglašen 24. listopada 1962. godine te je ta razina opasnosti trajala do 15. studenoga 1962. godine.

Drugi put je DEFCON 2 proglašen 15. siječnja 1991. godine na početku operacije Pustinjska oluja u Iraku. DEFCON 3 je prvi put proglašen tijekom Jomkipurskog rat ili Listopadskog rata u kojem je sudjelovala koalicija arapskih država predvođena Egiptom i Sirijom protiv Izraela od 6. do 25. listopada 1973. godine. T

Također, DEFCON 3 bio je proglašen tijekom terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine i ta je razina zadržana uzbune zadržana do 14. rujna 2001. godine.

Kako piše Usa Today, i Rusija ima svoju verziju DEFCON-a, iako su njegove razine nejasne. Dmitri Alperovitch, osnivač The Alperovitch Institute for Cybersecurity Studies na Sveučilištu Johns Hopkins i bivši glavni tehnološki direktor grupe za kibernetičku sigurnost CrowdStrike, na Twitteru je objavio da Rusija ima četiri razine uzbunjivanja od nuklearnog rata. “Putin je danas naredio povišenu razinu. Zabrinjavajuće. Ali još nije razlog za paniku”, napisao je jučer Alperovitch na Twitteru.

Foto: