Republikancima se priključili i neki demokrati: Senat srušio Bidenov plan o obaveznom cijepljenju

Republikancima se priključili i neki demokrati: Senat srušio Bidenov plan o obaveznom cijepljenju

Američki Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, prihvatio je mjeru koju su predložili republikanci, a kojom bi se srušila Bidenova odluka o uvođenju obaveznog cijepljenja ili testiranja u privatnim tvrtkama.

Dvojica demokratskih zastupnika priključila su se republikanskoj inicijativi, koja je tako izglasana s 52 glasa za i 48 protiv, prije nego što je upućena u Zastupnički dom.

Zakonom bi se odbacila mjera Bidenove administracije koja predviđa obavezno cijepljenje ili testiranje na koronavirus za sve djelatnike tvrtki s više od stotinu zaposlenih, a koja bi obuhvatila milijune zaposlenika.

Za izglasavanje mjere u Senatu dovoljna je obična većina od 51 glasa. Dvojica demokrata – Joe Manchin iz Zapadne Virginije i Jon Tester iz Montane priključili su se pedesetorici republikanskih zastupnika u izglasavanju prijedloga.

Inicijativa pokazuje koliko je snažno političko protivljenje pokušajima administracije u borbi covida 19, u trenutku dok zdravstveni djelatnici pokušavaju suzbiti širenje vrlo zarazne omikron varijante virusa.

“Uvijek sam podupirao obavezno cijepljenje za zaposlenike javnih službi i vojsku jer je to pitanje od nacionalne važnosti”, izjavio je Manchin nakon glasovanja. “No, ne podržavam obavezno cijepljenje u privatnim tvrtkama. Savezna vlada ne može vlasnicima privatnih tvrtki određivati na koji će način štititi svoje zaposlenike od covida 19 i na koji će način voditi svoje poslovanje”, rekao je.

Manchin je dodao da je on cijepljen s dvije doze cjepiva te da je primio i booster dozu te da potiče sve Amerikance da učine isto.

Republikanci kažu da ih obasipaju pozivima tvrtke s 500 zaposlenika koje se boje da će morati otpuštati radnike koji se protive cijepljenju i testiranju. “To je zabrinulo obične ljude i male tvrtke”, rekao je republikanski senator Mike Braun, koji je inicirao prijedlog, prije glasovanja.

Bijela kuća priopćila je u utorak da obaveza cijepljenja ili testiranja djelatnika ne bi predstavljala teret za poslodavce jer je velika većina Amerikanaca u potpunosti cijepljena te da se to pravilo ne bi odnosilo na male tvrtke.

“Nalazimo se usred javnozdravstvene krize. Svi vide koje štete ona nanosi”, rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer. “Njezino rješavanje mora predvoditi znanost.”

SAD ima najviši postotak novozaraženih u svijetu. Koronavirusom se dosad zarazilo 49.5 milijuna Amerikanaca, a umrlo ih je više od 794 tisuće.

Republikanci su podršku svojoj mjeri ocijenili kao jasnu poruku zabrinutosti javnosti zbog mogućega utjecaja uredbe na radnike, tvrtke i gospodarstvo.

Čelnik republikanaca u Senatu Mitch McConnell Bidenovu uredbu nazvao je “protuzakonitim” i “apsurdnim” pokušajem vlade da upravlja životima običnih građana.

Foto: Hina