Saborski zastupnik o neodlučnom “srpskom svijetu”: Za Putina su jedan Vučić i Dodik isključivo korisne budale

Saborski zastupnik o neodlučnom “srpskom svijetu”: Za Putina su jedan Vučić i Dodik isključivo korisne budale

O ratu u Ukrajini, ali i njegovom utjecaju na cijelu našu regiju, u N1 Newsroomu govorio je saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Govoreći o antiratnim prosvjedima u Rusiji, Glavašević je kazao da se nada da će, ako ništa drugo, Vladimira Putina pameti prizvati njegov narod.

“Vladimir Putin radi to u njihovo ime i oni govore da to nije u njihovo ime. Treba raditi uvijek razliku između naroda i tiranina koji si uzima pravo govoriti u njihovo ime”, kazao je Glavašević koji se nada da će i ovaj građanski protest biti jedan od faktora koji će doprinijeti da Putin shvati da ne može dalje ovako.

“S tiranima i autokratima se mora postupati čvrsto. Jedan od razloga zašto je Putin mogao osjetiti tu vrstu samouvjerenosti je izostanak reakcije Europske unije i NATO-a 2014. godine”, dodao je.

Što se tiče rasprava o davanju Ukrajini statusa kanididata, Glavašević kaže da to ne može biti ništa loše.

“To je prilika da Ukrajina krene raditi ne jednoj tranziciji. To je zemlja koja je imala problema s korupcijom i vladavinom prava i prije ovoga. Pristupni proces je uvijek prilika da se ti problemi rješavaju na jedan sustavan način kroz europsku pravnu stečevinu”, kazao je.

Istaknuo je i da su neke zemlje iz regije velika meta ruskih obavještajnih službi.

“Ovisnost cijele naše regije o energentima iz Rusije, o uvozu prehrambenih proizvoda vezanih uz Ukrajinu i Rusiju su problemi koje smo trebali riješiti godinama ranije”, dodao je.

Smatra ipak da bi u to “širenje ruku” Europske unije prema Ukrajini, trebalo uključiti i zemlje iz regije koje također žele u EU.

“Status Srbije u ovoj priči je problematičan. Vučić je svrstao građane i građanke Srbije na stranu nasilnika. Povratna informacija iz Bruxellesa je bila, to više tako ne može. Ne može se sjediti na dvije stolice. Vučić izigrava snažnog lidera, ali kada dođe da trebaš izabrati stranu hoćeš li stati na stranu nasilnika, koji vodi potpuno neopravdani rat u kojemu stradavaju civili, ili na stranu gdje leže i ekonomski interesi tvoje zemlje, on kaže može li netko drugi tu odluku donijeti ili možemo li još malo pričekati. To rade slabi lideri”, ističe Glavašević.

Rekao je i da je Vučićevo manevriranje sve ove godine između EU i Rusije bilo na štetu građana Srbije.

“Vučić je zarobljen u vlastitoj mitologiji, koja je cijelo vrijeme EU i Zapad na jednu stranu i Ruse gradila kao velike zaštitnike Srbije. To nije tako. Srbija i Republika Srpska su za Rusiju isključivo resursi. Za Putina su jedan Vučić i Dodik isključivo korisne budale. Za Srbiju nikad ne bi smjelo biti kasno da se to promijeni. Njihovi interesi leže na zapadu”, rekao je.

Foto: Hina