“SDP-ov epidemiolog” optužuje Plenkovića, Capaka i Božinovića: Oni su krivi za veliki broj umrlih

“SDP-ov epidemiolog” optužuje Plenkovića, Capaka i Božinovića: Oni su krivi za veliki broj umrlih

Epidemiolog i član Znanstvenog savjeta Vlade Branko Kolarić bio je gost Dnevnika N1 televizije. Komentirao je podvarijantu omikrona.

“Stalno se pojavljuju nekakve nove varijante virusa. Virus kad ima puno razmnožavanja, događaju se pogreške. Za ovu varijantu znamo da se brže širi, a zasad nemamo naznaka da razvija drugačiju kliničku sliku”, rekao je Kolarić.

“Kad pogledate udio onih koji će završiti u bolnici i koji će umrijeti od omikron varijante je dosta manji, ali mi imamo puno više zaraženih pa mi opet 50 ljudi dnevno pokapamo od ove bolesti”, dodaje.

Osvrnuo se i na veliki broj umrlih.

“Višak smrtnosti koji imamo je izniman. Mi smo visoko po smrtnosti, čak i prvi u zadnjih tjedan dana, kad se gleda zadnjih tjedan dana”, kazao je Kolarić.

Napominje da imamo relativno nisku cijepljenost i mjere koje se vole nazivati liberalnima.

“S takvim mjerama i tako niskom cijepljenošću, cijena koja se plaća je visoki broj umrlih. Za ljude koji su umrli i za njihove obitelji oni sigurno ne bi nazvali mjere liberalnima”, govori Kolarić.

Upitan tko je odgovoran za takvu situaciju, odgovara:

“Upravljanjem epidemijom i pandemijom je izrazito složeno i najveću odgovornost ima onaj tko upravlja, to jest Stožer i izvršna vlast u Republici Hrvatskoj. Nije lako zauzeti pravac, ali imate manje restriktivnih mjera i veću smrtnost”.

Napominje da nije bilo ozbiljnijih zaokreta u mjerama cijeli 4. i 5. val.

“Nekako bih rekao je to više na nivou preporuka nego mjera. Za mene kontrola mjera koje su na snazi već četiri mjeseca nije nova mjera. Nije se pokušalo mjerama značajno suzbiti širenje virusa”, kazao je Kolarić koji je ponosni član SDP-a.

Foto: Hina