Sigurnosni stručnjak smatra da Srbiji neće biti isporučeni Rafali, sve dok Vučić vodi politiku sjedenja na dvije stolice

Sigurnosni stručnjak smatra da Srbiji neće biti isporučeni Rafali, sve dok Vučić vodi politiku sjedenja na dvije stolice

Sigurnosni stručnjak Ante Letica gostovao je u Novom danu gdje je komentirao situaciju u Ukrajini, protjerivanje ruskih diplomata iz Hrvatske kao i odnos sa Srbijom.“Diplomati rade na razvijanju odnosa sa zemljom primateljicom u svim aspektima života i oni se po konvencijama ne bi smjeli baviti obavještajnim, pogotovo obavještajno-subverzivnim radom. Ovo jučer nije rezultat toga da su se diplomati ogriješili o zakonske propise ili norme, nego je Hrvatska time poslala poruku Rusima da osuđuje agresiju i zločine, da je solidarna s ukrajinskim narodom”, pojasnio je Ante Letica i dodao:

“Obavještajne službe ne nadziru diplomate, nego one koji se zlorabeći diplomatski status bave obavještajnim radom u smislu klasičnog prikupljanja obavještajnih podataka. Neke zemlje, uključujući Rusiju, koriste diplomatski cover za klasičan obavještajni rad, a kod Rusa i obavještajno-subverzivan.”

Na pitanje što znači da je Hrvatska na listi neprijateljskih zemalja, objašnjava: “To je samo izjava koja potvrđuje odnos Rusije prema NATO-u i EU-u i Hrvatska kao članica apsolutno je protivnik Rusije, a nakon što se svrstala na jednu stranu, postala je neprijatelj. To znači da je meta u obavještajnom radu Rusa.”

Komentirao je i ruski odgovor na protjerivanje diplomata – “odgovor će biti primjeren”. “Nadam se da je Hrvatska ovo napravila i usuglasila kao čvrsti stav Hrvatske. Prema našim procjenama radi se o 18 diplomata i šest djelatnika administrativnog osoblja koji 25. travnja moraju napustiti Hrvatsku. Ruski odgovor može biti jednak, može biti slabiji i žešći, ovo može dovesti i do prekida diplomatskih odnosa – to ne bi bilo dobro, ali nije nemoguće. Sigurno će biti žestok odgovor.”

O korištenju kemijskog oružja u Mariupolju rekao je: “Kad je sukob na takvom nivou, nisam vojni stručnjak, ali svaki agresivniji nastup, upotreba žešćeg oružja, može izazvati nesagledive posljedice u smislu širenja sukoba i odgovora. Zato treba biti oprezan i imati stvarnu sliku na terenu. Jesu li koristili to oružje, to će se vidjeti. Bojim se da sad u zaustavljanju ruske agresije i prebacivanje aktivnosti na istok i jug i odgovor koji će Rusi doživjeti, moguće je da će biti i žešće od tog kemijskog oružja i može dovesti do sukoba širih razmjera.”

“Srbiji neće biti isporučeni Rafalei”

Prokomentirao je i dolazak kineskih aviona u Srbiju:

“Kolege kažu da su to modificirani sustavi S-300, njihovu efikasnost ne znam. To pokazuje da Vučić, koji ima velikih problema u Srbiji, mora odlučiti. Računao je na veliku pomoć Rusa, ima kineske sustave da bi parirao budućim hrvatskim Rafaleima i podigao razinu sprskog oduševljenja.”

Međutim, najave kupnje novih Rafalea u Srbiji Letica odbacuje:

“Dok je Vučić u ovakvoj poziciji, mislim da neće dobiti suvremenu zapadnu tehniku i oruđa jer bi moglo doći i u ruke Rusiji. Dok je neodlučan, neće dobiti suvremena zapadna sredstva.”

Foto: N1