SRAMOTA: Korumpirana Ana Mandac se nagodila s Uskokom. Uopće neće ići u zatvor

SRAMOTA: Korumpirana Ana Mandac se nagodila s Uskokom. Uopće neće ići u zatvor

Ana Mandac, nekadašnja pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva dok ga je vodio Darko Horvat, priznala je krivnju da je na nagovor Rimac pomagala prijateljima da dobiju neke potpore. Sporazum nje i USKOK-a potvrdio je sud pa je to sada presuda. Dobila je 10 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od 3 godine te mora platiti sudske troškove u iznosu od 5.000 kuna.

“Danas je na sjednici optužnog vijeća potvrđena optužnica i prihvaćen sporazum stranaka i donesena presuda”, rekla je Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac.

“Izrečena je kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko moja klijentica u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo”, rekla je odvjetnica, javlja N1.

Mandac je već u svojoj obrani iznijela kajanje i žaljenje zbog počinjenog kaznenog djela.

Što se tiče slučaja Horvat, on je još u istrazi. Upitana hoće li se u tom slučaju Mandac također nagoditi, odvjetnica je kratko rekla: “Vidjet ćemo.”

Nagodile su se i Terezija Marić, koja je za dio afere s namještanjem ispita dobila 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od 3 godine.

Ivana Fišter dobila je 8 mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje od dvije godine.

Nevenka Benić osuđena je na 7 mjeseci uvjetno uz rok kušnje od dvije godine.

Podsjetimo, bivšu pomoćnicu Darka Horvata Anu Mandac USKOK je optužio da je, na zamolbu Josipe Rimac, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat. Mandac je omogućila isplate potpora firmi i obrtima u vlasništvu prijatelja i rođaka Josipe Rimac. Radilo se o dvije potpore od po 200 tisuća kuna te jednoj isplati bespovratnih sredstava od 185 tisuće kuna.

Josipa Rimac je potom, kako tvrdi USKOK, na zahtjev svog rođaka tražila od pomoćnice ministra Horvata da mu osigura bespovratne potpore Ministarstva gospodarstva i za 2020. godinu.

Nevenka Benić, Terezija Marić i Ivana Fišter su protuzakonito sređivale polaganje ispita za zapošljavanje u državna i javna poduzeća.

Ovom optužnicom je obuhvaćeno 27 osoba, a do sada je krivnju priznalo njih osam te se nagodilo s USKOK-om. Nagodbi bi moglo biti još jer neki optuženici još pregovaraju s tužiteljstvom. Protiv Ane Mandac vodi se i istraga u predmetu u kojem je osumnjičen i Darko Horvat.

Foto: Hina