Srpska “balvan revolucija” na Kosovu: Postavljaju se barikade, ovo bi moglo biti jako opasno

Srpska “balvan revolucija” na Kosovu: Postavljaju se barikade, ovo bi moglo biti jako opasno

U nedjelju poslijepodne u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice čule su se sirene za uzbunu. Bile su vrlo glasne, što je uspaničilo mnoge građane, a posebno ljude s malom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KosSev. Građani srpske nacionalnosti sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade.

Zamjenik zapovjednika Kosovske policije za regiju Sjever Besim Hoti potvrdio je za Kossev da je došlo do blokade ceste u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru.

“Došlo je do blokade ceste”

“Došlo je do blokade ceste u Zubinom Potoku kod Varaga i u Rudaru. Navodno je plasirana lažna vijest da će općinu blokirati specijalne jedinice, što apsolutno nije točno niti postoji takva namjera”, kazao je za Kossev Besim Hoti. Čitatelji sa sjevera Kosova prethodno su za N1 rekli da se građani okupljaju kod križa u selu Rudare u općini Zvečan.

Hoti trenutno nema saznanja da se bilo što događa u sjevernom dijelu grada, osim sirene koju i sam čuje.

Zbog čega se događaju blokade?

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje. Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Putevi blokirani mehanizacijom

Novinarka iz Kosovske Mitrovice Ana Marija Ivković izjavila je da je kosovska policija službeno potvrdila da su građani postavili barikade na dva mjesta kod Varaga i u Rudaru. U tim mjestima blokirani su putevi i tu se nalaze građani i mehanizacija, a za sada situacija je mirna.

Kosovska policija zatvorila prelaze Jarinje i Brnjak

Kosovska policija je priopćila je da su granični prijelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni za putnički promet i vozila zbog blokade prometnica u pravcu ovih prijelaza.

„Obavještavaju se svi građani da za promet koriste druge granične prijelaze“, navodi se u priopćenju koje je objavljeno na službenoj Facebook stranici policije.

Nakon najave Prištine da u ponedjeljak počinje primjena odluke o preregistraciji vozila i osobnih iskaznica,Srbi sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija na sjeveru Kosova postavljaju barikade.

Foto: Twitter