Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”: Arsen Dedić je ime dobio po srpskom patrijarhu Arseniju Čarnojeviću

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”: Arsen Dedić je ime dobio po srpskom patrijarhu Arseniju Čarnojeviću

Veliki Arsen Dedić napustio nas je prije točno sedam godina. Ovaj genijalni umjetnik zlatnim je slovima upisan u povijest hrvatske kulture. Već svojim prvim studijskim albumom (‘Čovjek kao ja’), objavljenim 1970. godine, Dedić je označio početak iznimno kreativnog razdoblja – pisao je brojne šansone, pjesme za djecu, skladbe za kazalište, televiziju i film, zbirke pjesama. Zadužio je domaću kulturnu scenu bogatim stvaralačkim radom i smatra se začetnikom šansone u Hrvatskoj.

Arsen Dedić imao je skromne početke, rođen je u težačkoj obitelji krajem srpnja 1938. godine. Otac mu se amaterski bavio glazbom pa je Dedić kao dječak počeo svirati u Šibenskoj limenoj glazbi. Tijekom djetinjstva i mladosti talentirani Arsen svirao je na mnogim slavljima, ali i sprovodima. Baš onako kako je to bivalo u Dalmaciji. Kada je stasao, krajem pedesetih odlazi u Zagreb. Upisao je Pravni fakultet, no prekinuo ga je zbog istinske ljubavi i strasti prema glazbi. Muzičku akademiju upisao je 1959., a diplomirao 1964. godine, piše RTL.

Zagrebačke dane Arsen je provodio baveći se aktivno glazbom, svirajući kao flautist u više ansambala i jazz orkestara te pjevajući u nekoliko vokalnih skupina. Pisao je i za mnoge književne novine i časopise. Znao je ovaj veliki Šibenčanin kasnije govoriti kako ga je Zagreb u mnogočemu oblikovao, no nepovratno je ostao vezan i uz svoj Šibenik.

Tijekom velike i bogate karijere ostavio je niz neprikosnovenih djela naše glazbe, a spomen na njega do danas održavaju njegovi Šibenčani, ali i obitelj – sin Matija je tako za album “Matija svira Arsena” dobio i Porina za album godine, a tu je nagradu tada posvetio svome legendarnome ocu.

Privatno, Dedić je bio otac dvoje djece – s prvom suprugom Vesnom dobio je kći Sandru, a iz dugogodišnjeg braka s Gabi Novak dobio je spomenutog sina Matiju. Veliku radost pričinjavale su mu i njegove unučice Lu i Emanuela. Njegova priča s Gabi Novak jedna je od najljepših ljubavnih priča iz hrvatskog javnog života.

Ovih dana je dosta bure na društvenim mrežama izazvao tekst Srpskog kulturnog društva “Prosjveta” koji je prije dvadesetak daan objavljen povodom godišnjice rođenja Arsena Dedića. U njemu se navodi da je Arsenov otac bio Srbin, a majka Hrvatica.

“U kući Dedića slavila se Slava, ali i dva Božića jer mater Veronika smatrala je da treba poštivati ono odakle je došla”, piše Prosvjeta.

U tekstu se također navodi kako su Arsen i njegov brat dobili imena.

“Inače, Arsenov stariji brat Milutin Dedić, koji je bio slikar, povjesničar umjetnosti, novinar, publicist, putopisac, dobio je ime po kralju Milutinu Nemanjiću, dok je Arsen ime dobio po srpskom patrijarhu Arseniju Čarnojeviću”, piše u tekstu.

Foto: Hina