Steže se obruč oko aferičnog Barbarića: Plenković više nema manevarskog prostora. Mora ga smijeniti jer ozbiljno šteti HDZ-u

Steže se obruč oko aferičnog Barbarića: Plenković više nema manevarskog prostora. Mora ga smijeniti jer ozbiljno šteti HDZ-u

Državni inspektorat podnio je protiv šefa HEP-a Frane Barbarića kaznenu prijavu zbog protupravne gradnje.

Riječ je o kaznenom djelu za koje je propisana kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, a bit će kažnjena svaka osoba koja “protivno propisima gradi građevinu u području koje je propisom ili odlukom nadležnog tijela proglašeno zaštićenom prirodnom vrijednosti, kulturnim dobrom ili drugim područjem od posebnog interesa za državu”.

Vila još nije srušena

Drugim riječima, Barbarić će sada i kazneno odgovarati jer je na poljoprivrednom zemljištu na Hvaru bez valjane građevinske dozvole podigao vilu. Iako mu je inspektorat naredio da ju ukloni to još nije učinio, zaradivši tako i prvu novčanu kaznu, javlja N1.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ubijena Mihaela Berak žalila se prijateljici na policajca: Stvarno mislim da on nije čist u glavi. On je opsesivan, posesivan, poremećen

Doduše, iz Državnog inspektorata pojašnjavaju da je inspekcijski nadzor još u tijeku, no za kaznenu prijavu ipak su pronašli dovoljno dokaza.

U međuvremenu se u slučaj uključilo i Državno odvjetništvo koje je nedavno izuzelo dokumentaciju o radovima na Barbarićevoj vili, ali i ostalim radovima HEP-ovih kooperanata.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je posjetio Rijeku te je tom prilikom dao izjavu za medije.

Na pitanje kad će rasvijetliti preostala neodgovorena pitanja u plinskoj aferi, kaže: “Sve je isto, kad budemo htjeli.”

“Istekao mu je mandat. Ići će natječaj, doći će netko drugi”, rekao je o Abramoviću. “Odradio je dva mandatada.”

Hoće li biti još smjena? “O tom-potom.”

Nakon što je podignuta kaznena prijave protiv Barbarića Plenković ima sve manje manevarskog prostora da ga drži na toj poziciji. Poznato je da dobar dio HDZ-a želi njegovu smjenu, a što je najbitnije svakodnevno razvlačenje afere ozbiljno šteti HDZ-u.

Pogotovo je bila problematična današnja smjena Abramovića koji je upozorio na kriminalne djelatnosti u HEP-u, dok istodobno “glavni krivac” Barbarić ostaje.

Foto: Hina