Ugledni fizičar Antonio Šiber ismijao “Školu za život” ministrice Blaženke Divjak

Ugledni fizičar Antonio Šiber ismijao “Školu za život” ministrice Blaženke Divjak

Ugledni  fizičar dr. Antonio Šiber,  znanstveni savjetnik na Institutu za fiziku,  bio je gost N1 Newsrooma gdje je  komentirao  stanje u hrvatskoj znanosti i obrazovanju. Naglasio je da je znanost u očajno situaciji.

-Dolazak ministrice Divjak ništa nije promijenio osim što je došla ogromna količina novog govora o izvrsnosti. To je novogovor koji se nikako ne odražava na stvarnu situaciju u znanosti u kojoj se sve odvija kao i dosad. Znanstvenici su izrazito nezadovoljni korumpiranošću u sustavu. Jedan od primjera su i centri izvrsnosti ,a jedan od razloga zašto je premijer Plenković tu situaciju prepustio Radovanu Fuchsu je i taj što je shvatio da to ne može pratiti, rekao je Šiber.

Kada je riječ o “Školi za život”, Šiber ističe da djeca od nje neće imati apsolutno ništa.

-Nažalost, ništa nije toliko izvrsno koliko bi se na prvi pogled moglo učiniti. Imam osobna iskustva s nastavnicima koji prolaze neku vrstu preodgoja. Ne radi se o dodatnoj edukaciji tih nastavnika nego se uglavnom radi o usvajanju novogovora. To se vidi u materijalima u kojima ministrica objašnjava kako sad treba govoriti. Škola za život se bavi ishodima učenja i to je taj novogovor… Nastavnici sudjeluju jer su neki entuzijasti, a dijelom jer postoji i konkretan novac vezan za tu situaciju, rekao je Šiber.