Ugledni odvjetnik otkrio zašto je AP tako samouvjeren: Pa on zna da se na njega ne može proširiti istraga

Ugledni odvjetnik otkrio zašto je AP tako samouvjeren: Pa on zna da se na njega ne može proširiti istraga

Afera Softver i spominjanje inicijala “AP” još se nisu ohladili, a već stižu nove sporne korespodencije najbližih premijerovih suradnika. Oni komuniciraju s tadašnjim direktorom Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem i prema tvrdnjama Nacionala, sređuju zapošljavanja i poslove za različite tvrtke. Odvjetnik Veljko Miljević objasnio je u Novom danu kako se u sličnim slučajevima vode istrage.

Miljević kaže da je sve vrlo jednostavno: Prikupljaju se dokazi o tome je li počinjeno djelo u koje se sumnja. “Ide se u izvide, prikupljaju se klasičnim zakonskim dokaznim sredstvima podaci. Tad se  vidi da će koristeći zakonska ovlaštenja stvari biti teško istjerane na čistac i da će se teško utvrditi činjenice. Tad se Zakonom o kaznenom postupku regulira posebne dokazne radnje. Zašto su posebne? Jer je to ultima racio tijela koja vode kazneni postupak”, govori Miljević.

Nalog, objašnjava, mora donijeti sudac istrage na zahtjev DORH-a, i to samo za djela navedena u katalogu ZKP-a.

“Pretpostavka je da se radi o težim kaznenim djelima. Čuo sam da govore da je to privatna korespondencija. Pa nije, kad postoji sumnja da radiš nešto nezakonito, a obnašaš visoke državne dužnosti”, kaže odvjetnik, javlja N1.

Veljko Miljević

“Imamo situaciju da je pala sumnja na vas da sudjelujete u nečemu nezakonitom. DORH zahtjeva, sudac istrage odobri nalogom koje mjere će se primijeniti, jeste li vi tu ili niste. Mjere se u pravilu određuju na tri mjeseca pa još tri pa još tri… U ta tri mjeseca se može ustanoviti sve, oni vas prate, snimaju… Ali nakon 13 dana vi zovete mene, oni vide da smo nas dva ne samo prijatelji nego i da sudjelujemo u nečemu što ispunava uvjete kaznenog djela. Onog časa, ali to se ne želi precizno reći, policija mora pisati dnevna izvješća”, rekao je.

“Tog časa se taj razgovor mora izdvojti i taj razgovor koji ima elemente sumnje, ne za vas, nego za mene, oni su dužni izdvojiti taj razgovor i uputiti ga DORH-u. Državni odvjetnik mora na temelju tog razgovora odlučiti hoće li se mjere proširiti i protiv mene… Mi nikad nećemo saznati jesu li policjajci koji su provodili nalog suca i provodili mjere izdvojili i uputili to u DORH i nećemo saznati je li tamo netko odlučio da neće dalje širiti istragu”.

“Oni već znaju da je propuštena prilika da im se bilo što dokaže i da ih bilo što obuhvati”, kaže Miljević dodajući da je osoba koja je dala izjavu pravne struke te da vjerojatno zna nešto o postupku.

“Ove se mjere poduzimaju u krajnjoj mjeri, ali bez njih se ne može”, kaže odvjetnik dodajući da su to dopuštene mjere koje smo usvojili i američkog sustava i od talijanske borbe protiv mafije.

“Ovi se više ne moraju bojati”, kaže Miljević objašnjavajući da bi, kad bi netko htio jako temeljito provoditi zakon, pitao zašto se nije krenulo u izvide kad su se pojavili ti dokazi. Policija uglavnom savjesno obavlja svoj posao, kaže on.

“Može se Ured europskog tužitelja derati kao jarac, oni su naslijedili predmet u stanju u kojemu većina građana zna što se zbivalo u predmetu. EPPO ne može izmišljati dokaznu građu, može se pozivati na ono što je zatekao. Vi možete provesti samo ono što je zatekao, zato je ova sigurnost u izjavi premijera, a on je inače vrlo siguran u svemu što izjavljuje i radi… Može ga se pozvati kao svjedoka, za drugo smo zakasnili”, uvjeren je Miljević.

Na pitanje kad premijer može biti pozvan kao svjedok, odvjetnik kaže: “Postoje dvije stranke u postupku, tužitelj i okrivljenik. Tužitelj će napisati što ima, u odgovoru na optužnicu oni kojih se to tiče će reći da predlažu za svjedoka AP-a jer je sve znao. Na optužnom vijeću se o tome odlučuje…”

Foto: Hina