Ugostitelji najavljuju novi prosvjed: Ne želimo biti vječno zatvoreni

Ugostitelji najavljuju  novi prosvjed: Ne želimo biti vječno zatvoreni

“U demokraciji je normalno da postoje prosvjedi i negodovanje o onome što vlada radi, ali moramo na stol staviti činjenice i argumente”, poručuje premijer Plenković dan nakon velikog prosvjeda ugostitelja.

Oni koji su nedavno zagovarali potpuno zatvaranje sada, kaže, traže da sve otvorimo, a to tako – ne ide. Sve, pa i ugostitelje, poziva na strpljenje, a oni odgovaraju: mjere su diskriminatorne i prosvjed ćemo morati ponoviti ako i dalje za naše zahtjeve ne bude sluha.

“Prosvjedna akcija je jučer bila da se pusti glas da su svjesni da ovo ovako ne može, da ne mogu dvije djelatnosti – ugostitelj i fitness-centri – spašavati epidemiološku situaciju dok život skoro pa normalno funkcionira. Kad vidimo slike sa skijališta, kada vidimo slike kakve su na bazenima, da ne nabrajam javni prijevoz. To je nama neprihvatljivo, jedna je diskriminacija na djelu”, kaže Žaklina Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja za RTL.

Traže i redovito isplaćivanje naknada, ukidanje parafiskalnih nameta i obveznih članarina.

Još jedan prosvjed?

Strateški cilj vlade je da se život do ljeta normalizira i time omogući turistička sezona, a aktualne mjere se za sada ne mijenjaju, tako da je izvjestan još jedan prosvjed.

“Ne možemo pustiti da skoro sve normalno funkcionira, a nas držite vječno zatvorenima. Znači, mora se tu naći taj balans i to je nešto na što smo jučer htjeli ukazati i sigurno ćemo to morati još jednom ako tu ne bude sluha”, kaže Žaklina Troskot.

Na prosvjedu se tražila i smjena ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, a dio političara koji su bili na prosvjedu jutros je u sabor stigao s maskama s njegovim inicijalima.