Upravo počinje “Bijeli tihi marš”: Ne žele covid potvrde i podjele

Upravo počinje “Bijeli tihi marš”: Ne žele covid potvrde i podjele

U poslijepodnevim satima u Zagrebu se očekuje novi prosvjed protiv covid potvrda. Organizatori pozivaju istomišljenike na okupljanje na Trgu Francuske Republike, u bijelom, s bijelim balonima i svijećama te bez trasparenata i govora. Nije najavljena šetnja prema Trgu bana Jelačića.

Ni ove subote, prema informacijama iz zagrebačke policije, skup nije službeno prijavljen.

Društvenim se mrežama proširio poziv na Bijeli tihi marš u subotu 27. studenog u 17 sati. Također, u pozivu se ističe da je prosvjed planiran u tišini, bez govornika, javlja N1.

Ne očekuje se niti dolazak nekih političara koji su bili na prosvjedu prošli tjedan. Ne planiraju dolaziti niti Zlatko Hasanbegovć, niti članovi Mosta. Nikola Grmoja kaže da ne dolaze jer su u poslu oko referendumskih inicijativa.

Član Domovinskog pokreta Igor Peternel napisao je ironičan komentar.

“Stigao novi soj! Jači i opasniji no bilo koji drugi. Zove se Omicron i toliko je opasan i konspirativan da se o njemu ne bi trebalo ni razgovarati. Prenosi se čak i spominjanjem! Dobronamjerne farmaceutske tvrtke hitno cjepiva prilagođavaju toj novoj pošasti kako bi se čovječanstvo moglo ponovo cijepiti! Taj omicron i sve sto ga prati naravno pojavljuje se baš u trenutku kada diljem Europe, Kanade, Australije brana jednoumlja popušta i bude se snage kojima je dosadilo praviti se budalama. Naravno koincidencija je potpuno slučajna!”, ističe eternel

Podsjetimo, prošle je subote na središnjem zagrebačkom Trgu održav veliki prosvjed protiv covid potvrda. Policija je kasnije potvrdila da skup nije bio prijavljen: “Prekršen je zakon o javnom okupljanju, zakon o javnom redu i miru. Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su dvojica 51-godišnjaka kao fizičke osobe u svojstvu organizatora organizirali javno okupljanje, bez da su to sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju prijavili nadležnoj Policijskoj upravi zagrebačkoj i bez da su poduzeli mjere osiguranja reda i mira na tim javnim okupljanjima.

Iz navedenog razloga, temeljem članka 109. a stavka 1. Prekršajnog zakona, policijski službenici su obojici uručili Obavijest da će protiv njih biti podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz članka 7. stavka 1. i članka 16. stavka 1. Zakona o javnom okupljanju, kažnjivo po članku 34. stavak 1. istog Zakona. Policijska uprava zagrebačka nastavlja kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska drugih mogućih počinitelja kaznenih djela ili prekršaja.”

Naslovna fotografija: Prosvjed koji je održan u Zagrebu prije tjedan dana

Foto: Hina