Vojni analitičar: Ukrajina polako “zavrće ruku” okupatoru, Wagner polako nestaje

Vojni analitičar: Ukrajina polako “zavrće ruku” okupatoru, Wagner polako nestaje

Vojni analitičar Domagoj Franić piše o ukrajinskoj ofenzivi koja već daje rezultate.

“Primjetno je značajno pojačanje pritiska Ukrajinskih snaga na crtama bojišnice u Donbasu.Svako malo stižu novosti o pomacima crta a prije svega, o onom najbitnijem – ruskoj panici.Iako je ovaj pritisak još daleko od pune snage Ukrajinskog napada, vidljivo je u kakvom jadnom stanju se nalazi ruska vojska u Ukrajini.

Oko Bahmuta se povlače i bježe pri samom dodiru sa Ukrajinskim postrojbama, Prigožin je u panici.Svako malo se prijavljuju “napadi i prodori” Ukrajinske vojske, što oni stvarni, što oni stvorenim u glavama uspaničenih rusa. Možemo konstatirati da Ukrajina polako “zavrće ruku” okupatoru, svjesna da može krenuti odmah ali ipak mislim da je dosta naoružanja još na putu a i vrijeme se popravlja pa će se nastaviti sa ovakvim manjim pritiscima do glavnog udara.I desiti će se slijedeće, u to sam uvjeren.

Ukrajinci će sa ovakvim manjim probojima i napadima prekriti cijelu crtu bojišnice. Ovih dana će vjerojatno i više aktivirati Zaporižje i Kherson. I jednostavno izluditi ruske stratege po pitanju glavnih pravaca napada. Jer će napadati – posvuda. Rusi su već sada u situaciji da nemaju dostatno snaga držati crte sa ovako malim i ograničenim napadima Ukrajinaca i neće biti sposobni vršiti prebacivanje snaga i pojačanja na glavne pravce. Niti tehnički, niti količinom vojnika i opreme neće moći izdržati.

Svako pomjeranje trenutno raspoređenih snaga dovoditi će do novih proboja crta obrane.Rusi se moraju suočiti sa jednom ali najbitnijom činjenicom. Wagnera praktično više i nema. Par tisuća onih koji ratuju u i oko Bahmuta su nedostatni i za taj maleni grad, o cijeloj bojišnici nema niti govora. Iskusni vojnici su pod zemljom ili su invalidi, priučeni mobilizirani vojnici, ročnici i kojekakvi mobilizirani kriminalci niti u snu ne mogu parirati NATO vojniku.

A Ukrajinski vojnik je po obučenosti i opremljenosti slika i prilika NATO vojnika. Koji još i brani svoju Domovinu.Bahmut je najbolji primjer izrečenog, stampedo ruske vojske nastati će onog trena, diljem svih bojišnica, kada Bahmut bude oslobođen. Tada će potonuti ruski brod.Ništa bolje ne očekujem niti na Krimu, Ukrajinci će ga zauzeti gotovo bez ispaljenog metka, unatoč svim Toblerone betonskim piramidama i rovovima.

Svi brodovi će ovih dana vjerojatno napustiti Sevastopol, u strahu od uništenja. Svaki pogodak nove rakete će biti koban za njih.O samom mostu smo dovoljno pisali.Sve zračne luke u dosegu će biti prazne, zrakoplovi će biti izmješteni daleko i samim time će im operativna sposobnost biti smanjena…..Jedino što im preostaje je bezobzirna osveta prema civilima i bjesomučna granatiranja.

To vjerojatno očekuju i Amerikanci koji su uspjeli postići dogovor sa Izraelom da pošalju jedan od svoja dva Iron Domea u Kijev.Njegovim dolaskom, vjerojatno će Iris T ili Patriot preuzeti zaštitu drugih gradova i područja Ukrajine.Pred nama su burna događanja na ratištu i dugo, vruće ljeto za ruse u tuđoj zemlji”, ističe Domagoj Franić.