Zaljubljen u nekretnine: Bogata imovinska kartica uhićenog odvjetnika Josipa Šurjaka

Zaljubljen u nekretnine: Bogata imovinska  kartica uhićenog odvjetnika Josipa Šurjaka

Josip Šurjak, sad već bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK), osumnjičen da je u aferi Ina nezakonito profitirao za 68,9 milijuna kuna, posjeduje pozamašnu imovinu. Popis svega što posjeduje objavljen je u sklopu imovinske kartice njegove supruge Ivane Šurjak, sutkinje Općinskog prekršajnog suda u Novom Zagrebu.

Imovina supruge

Tportal objavio je što sve posjeduju supružnici Šurjak. Ivana Šurjak stupila je na pravosudnu dužnost 1998. godine, a bruto plaća joj varira od 18 do 19 tisuća kuna.

Od nekretnina posjeduje stan od 73 kvadratna metra u Zagrebu, čiju je vrijednost procijenila na 800.000 kuna, a stekla ga je darovanjem.

U imovinskoj kartici nije navela nijednu pokretninu ni novčanu štednju, a od udjela u trgovačkim društvima i investicijskim fondovima ima dionice Hrvatskog Telekoma, od kojih je lani uprihodila 487 kuna.

Ostalih prihoda nema, kao ni dugova i kredita.

Sedam Šurjakovih nekretnina

Znatno je veća imovina njezina uhićenog supruga s čak sedam nekretnina. Štednju nemaju, kao ni kreditne obveze.

Do stana u Zagrebu od 106 kvadratnih metara, procijenjene vrijednosti 1,5 milijuna kuna, došao je kombinacijom ušteđevine i kredita.

Na jednaku vrijednost procijenio je i stan na Murteru od 136 kvadratnih metara, stečenog od dobiti iz odvjetničkog društva i prodajom nekretnine.

Drugi stan u Zagrebu, veličine 39 kvadratnih metara i vrijednosti 500.000 kuna, kupio je od ušteđevine i dobiti.

Naslijedio je kuću od 320 kvadratnih metara u Starom Gradu na Hvaru, vrijednosti 2,8 milijuna kuna, a suvlasnik je (9/10) kuće od 50 kvadratnih metara u mjestu Dol na istom otoku, vrijedne 75.000 kuna i također stečene nasljedstvom.

Kao Šurjakova nekretnina, iako u izvanknjižnom vlasništvu, navedena je naslijeđena oranica veličine 50.000 kvadratnih metara u Starom Gradu (suvlasništvo 2/3), koju je procijenio na 220.000 kuna.

Građevinsko zemljište od 1100 kvadratnih metara u Dolu, vrijedno 650.000 kuna, stekao je od dobiti iz odvjetničkog društva.

Prijavio veliku godišnju dobit

Od pokretnina, Šurjak je prijavio automobil Peugeot 207 iz 2008. godine, vrijedan 20.000 kuna, i gliser iz 2014., vrijedan 80.000 kuna. Oba vozila stekao je od dobiti i ušteđevine.

Suvlasnik je (98 posto) Odvjetničkog društva Šurjak & Partneri, čiju je nominalnu vrijednost procijenio na 405.000 kuna, a ima i polovicu udjela u tvrtki OMS Upravljanje, preko koje se pljačkala Ina.

Kao nominalnu vrijednost udjela naveo je 20.000 kuna, koliko je zapravo iznosio temeljni kapital tvrtke prilikom upisa u Sudski registar 2019., kad je kao osnivač i direktor bio naveden Goran Husić.

Šurjak je ujedno suvlasnik polovice udjela u tvrtki Optimax, također vrijednosti 20.000 kuna, a posjeduje i 67 dionica HT-a. Od ostalih prihoda navodi zakup od 1000 eura te nespecificiranu (pravni osnov: ‘ostalo’) godišnju dobit od čak 500.000 kuna, piše tportal.

Podsjetimo, Teleskop je otkrio da je glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić je u jako dobrim odnosima s uhićenim Josipom Šurjakom, predsjednikom Hrvatske odvjetničke komore. Intenzivno su se družili za vrijeme studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a to su prijateljstvo zadržali sve do danas i okrunili kumstvom.

Foto: Hina