Žestoki neredi usred Bruxellesa: Žestoki sukobi marokanskih navijača i belgijanske policije

Žestoki neredi usred Bruxellesa: Žestoki sukobi marokanskih navijača i belgijanske policije

Sukobi su izbili u nedjelju u Bruxellesu nakon pobjede Maroka u utakmici s Belgijom na Svjetskom prvenstvu u nogometu, pri čemu su “desetci ljudi” napali urbanu opremu i redarstvene snage, objavila je policija.

I prije kraja utakmice “desetci ljudi, među kojima su neki bili maskirani, izazivali su sukob s redarstvenim snagama u središtu grada, čime su ugrozili javnu sigurnost”, navodi policija u priopćenju.

Policija navodi da su okupljeni upotrijebili pirotehnička sredstva i palice, kamenjem gađali redarstvenike i zapalili semafor, a na jednoj prometnici je buknuo požar.

“Jedan je novinar pogođen u lice pirotehničkim sredstvom”, izvijestila je policija koja je tada odlučila intervenirati vodenim topovima i suzavcem.

Stotinjak policajaca sudjelovalo je u intervenciji dok su ih nezadovoljnici gađali kamenjem, javlja N1.

Redarstvene snage su pozvale stanovnike i navijače da izbjegavaju neke četvrti u središtu grada. Stanice podzemne željeznice su zatvorene, a ulice blokirane kako bi se spriječilo okupljanje.

“Najoštrije osuđujem incidente koji su se dogodili danas poslije podne. Policija je već odlučno intervenirala. Preporučam navijačima da ne dolaze u središte grada. Policija nastoji svim sredstvima očuvati javni red”, napisao je na Twitteru gradonačelnik Bruxellesa Philippe Close.

“Naredio sam policiji da pristupi administrativnom uhićenju izazivača nereda”, dodao je.

Foto: Hina