Hrvatski san braće Talijana: Furio Radin potpredsjednik Sabora, a Fabrizio istarski župan

Hrvatski san braće Talijana: Furio Radin potpredsjednik Sabora, a Fabrizio istarski župan

“Gledajte, imam starijeg brata koji se također bavi politikom: dugogodišnji je zastupnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. On je nezavisni zastupnik, nije član niti jedne političke stranke i kao takav ima legitimno pravo i slobodu koaliranja, a za svoje djelovanje odgovara korpusu svojih manjinskih birača. Prema tome, moj brat Furio i ja, na hrvatskoj političkoj sceni, u ovom trenutku interpretiramo različite političke uloge”, odgovorio je Fabrizio Radin na pitanje o odnosima s Furijem Radinom, dugogodišnjim saborskim zastupnikom talijanske manjine u Hrvatskoj.

Prilično skroman odgovor jer – barem formalno – do ovog tjedna, nikada u novijoj hrvatskoj političkoj povijesti, braća nisu bila na tako visokim funkcijama. Jer, Furio je potpredsjednik Hrvatskog sabora i pripadnik aktualne vladajuće koalicije, a Fabrizio će ove subote, kada se izvrši službena primopredaja, naslijediti Valtera Flegu i postati novi župan Istarske županije. Flego je postao zastupnik u Europskom parlamentu, a budući da funkciju napušta u drugoj polovici mandata, na funkciji župana naslijedit će ga prvi zamjenik Fabrizio Radin. Usto, otkako su 1993. uvedene županije, još nikada osoba iz redova nacionalnih manjina nije izabrana na funkciju župana, piše Jutarnji list.

O mlađem Radinu se izvan Istre zna malo toga, osim službenih podataka da je diplomirani sociolog koji je u tri mandata bio zamjenik gradonačelnika Pule i dugogodišnji je predsjednik Zajednice Talijana. Na društvenim mrežama može se pronaći još bizarna vijest iz 2010. kada je bio žrtva kriminala. Dok se nalazio u svom automobilu, prišao je pljačkaš i uz prijetnju vatrenim oružjem ukrao mu mobitel i novčanik s novcem i osobnim dokumentima. I to je sve, a o njemu odbija govoriti čak i Furio Radin.

“Ne bih pričao o našem odnosu i političkim stavovima. Braća smo, ali svaki ima svoju karijeru”, kratko nam je odgovorio poznatiji od braće kada smo ga zatražili komentar u povodu imenovanja Fabrizija Radina.

Zato se dosta toga lijepoga o Fabriziju Radinu može čuti od Peđe Grbina, SDP-ova zastupnika i jednog od najpoznatijih političara koji dolaze iz Istre. Iako su formalno politički protivnici, jer su IDS i SDP snažno konfrontirani u Istarskoj županiji, Grbin ima visoko mišljenje o novom županu, i poslovno i karakterno.

“On je dulje od desetljeća bio dogradonačelnik Pule i odličan je stručnjak. Bio sam svjedok kada je gradonačelnik Boris Miletić ušao u ured i pitao ‘Fabrizio, možeš li do sutra napraviti proračun’, i Radin je to napravio. A kada sam dospio na crnu listu među ovdašnjim IDS-ovcima, on je, namjerno, odlazio sa mnom na kavu u kafić u blizini Županije gdje su nas svi mogli vidjeti, što dosta govori o njegovu karakteru”, prisjetio se Grbin.

Za razliku od njega, SDP-ovac Mauro Jurman, koji je dogradonačelnik Umaga, nema dobro mišljenje o Radinovoj ulozi u talijanskoj zajednici. “Fabrizio Radin je vodio Zajednicu Talijana Pule, ali ponašao se agresivno i doveo do toga da tamošnja zajednica više nema predstavnike u Talijanskoj uniji Hrvatske i Slovenije. A za to je odgovornost na Radinu”, rezolutan je Jurman.

Foto:Screenshot

Facebook Comments