Novosti se zbog Grete i gretenizma obrušile na Raspudića: Prvo su ga izvrijeđale pa mu nalijepile nekoliko dijagnoza

Novosti se zbog Grete i gretenizma obrušile na Raspudića: Prvo su ga izvrijeđale pa mu nalijepile nekoliko dijagnoza

Portal Novosti obrušio se na  Ninu Raspudića zbog njegove kritike ekološke aktivistice Grete Thunberg. Raspudiću zamjeraju što kolumnu u Večernjem listu objavio pod naslovom ‘Gretenizam – zadnji stadij kapitalizma’.

Zbog tog teksta su ga optužili, redom, za paranoju, seksizam, loš odgoj, opsjednutost, balavost i osjećaj manje vrijednosti.

“Tamo je švedsku tinejdžerku proglasio lutkom na koncu ‘sumnjivih političkih i ekonomskih interesa’ koji pod krinkom borbe protiv klimatskih promjena promiču opasnu ljevičarsku ideologiju, šire dezinformacije, izvrću činjenice, po kratkom postupku eliminiraju iz javne rasprave one s kojima se ne slažu i – sve u svemu – u svojoj želji da ostvare ‘vlast i kontrolu nad društvom’ pokazuju ‘sve očitije totalitarne pretenzije’”, pišu Novosti, nazivajući Raspudićeve navode paranoidnim teorijama zavjere.

Posljedica seksizma

Kritiku Greti Thunberg vide, između ostalog, kao posljedica Raspudićevog “seksizma” i “dobne diskriminacije” prema mladim djevojčicama.

“Zašto Nino Raspudić ima tako velike probleme s malim djevojčicama? Početkom ove godine, kada je izbio skandal oko popisa obavezne školske lektire, gorljivo je zagovarao uklanjanje ‘Dnevnika’ Anne Frank kako bi se otvorilo mjesto za novog u nizu provjerenih, ozbiljnih, odraslih muških autora.”

Posebno su mu zamjerali zato što je primijetio da djevojčica ima Aspergerov sindrom. zato navode i izjave “zgroženih psihijatara o tome zašto ljude s Aspergerovim sindromom nije u redu javno stigmatizirati”, za što optužuju Raspudića.

“Dok prstom preneraženo upire u klinku s dijagnozom, Nino nas pomalo podsjeća na one balavce koji opsjednuto zure u svakoga tko je imalo drugačiji, dok ih roditelji vuku za ruku i posramljeno mrmljaju, pitajući se gdje su točno pogriješili u odgoju.”

Autizam kao supermoć

Posebno je zanimljivo da Novosti zapravo ne pristaju na kvalifikacije da se radi o “djevojčici koja ‘nadilazi’ vlastita ograničenja i postaje vođa svjetskog pokreta”. Umjesto toga, nude teoriju alternativne psihologije.

‘Prije samo nekoliko godina, Thunbergin angažman mediji bi vjerojatno prikazali kao inspirativnu priču o djevojčici koja  ‘nadilazi’ vlastita ograničenja i postaje vođa svjetskog pokreta. Ali Thunberg danas sama nudi drukčije, radikalnije objašnjenje: ona tvrdi da nije postala aktivistkinja usprkos autizmu, nego zbog njega.’ I doista: kada Greta govori o vlastitoj dijagnozi, ona je naziva svojom ‘supermoći’. Hvali se stanjem koje joj omogućuje da ostane potpuno fokusirana na jedan problem, ne obraćajući pažnju na kritike i pohvale, izgovore i prepreke, socijalne uzuse i teret političke hijerarhije.”

“Raspudić ima ozbiljan poremećaj?”

Na kraju Novosti zaokružuju priču dijagnozom Raspudićevog stanja.

“Možda baš zato, uostalom, Nino Rapudić ima tako velikih problema s djevojčicama: one ga uporno podsjećaju koliko je zapravo malen. Dok ‘bolesno dijete’ priziva znanstvene autoritete, Nino Normale nonšalantno laže o podacima, izmišlja naučna istraživanja i krade tuđe loše fore.”

“Da nismo ovako politički korektni, rekli bismo da je u pitanju ozbiljan poremećaj”, pišu Novosti.

Foto: N1