Zašto Ljilja Vokić ne bi sindikatima popustila ni milimetar: Šustar bi smijenio Blaženku Divjak

Zašto Ljilja Vokić ne bi sindikatima popustila ni milimetar: Šustar bi smijenio Blaženku Divjak

Štrajk učitelja i profesora traje već 32 dana, a u Banskim dvorima u tijeku je novi sastanak između sindikata i predstavnika Vlade. Sindikati očekuju konačnu ponudu od Vlade.

Pitali smo bivše ministre obrazovanja što bi oni savjetovali svojem premijeru da se nađu u sličnoj ili identičnoj situaciji kakva je današnja u sporu Vlade i učiteljskih sindikata – odnosno, što bi savjetovali predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću da učini u pregovorima sa sindikatima?

Ljilja Vokić, ministrica prosvjete i športa (od listopada 1994. do ožujka 1998.) u dvije HDZ-ove vlade:

– Cijela stvar otišla je predaleko, ministrica Divjak se na početku svrstala na stranu sindikata, a poslije se pokušala izvući. To tako ne ide. A Plenkoviću bih savjetovala da djeluje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima. Zakon je jasan i premijer je već odlučio da se dio dana koji nisu odrađeni u štrajku ne plate. Sindikatima ne treba popustiti ni milimetra, treba im dati povećanje koeficijenta samo od dva posto i to od 1. srpnja 2020., jer su u mandatu ove Vlade plaće povećane ukupno 20 posto.

Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i športa (od srpnja 2009. do prosinca 2011.) u Vladi Jadranke Kosor

– U moje vrijeme ja bih kao resorni ministar vodio pregovore s učiteljskim sindikatima i o tijeku tih pregovora bih izvijestio premijera. U ovom konkretnom slučaju predsjedniku Vlade Plenkoviću bih savjetovao da ne pristane na sindikalne zahtjeve za povećanjem učiteljskih koeficijenata za 6,11 posto. Zato što su i njihove i plaće drugih u javnom sektoru ukupno u mandatu ove Vlade povećane skoro 20 posto. Dakle, savjetovao bih mu da im ponudi neko srednje, kompromisno rješenje.

Vladimir Strugar, ministar prosvjete i športa od 2000. do 2003. god. u Vladi Ivice Račana

– Čini mi se da Vlada ne razumije problem. Oni ne shvaćaju da prosvjetari traže ono što im je oduzeto nekad. Povećanjem osnovice svim javnim službama jednako, neće riješiti problem. Ako smo utvrdili da nam je obrazovanje prioritet, ključno je da situaciju riješimo na sljedeći način: najprije prosvjeti vratimo što im je oduzeto i izjednačimo ih s onima za kojima zaostaju. Nakon toga, dat ćemo i drugima. Bilo bi pošteno ne stvarati jaz. Svakako, u svim pregovorima treba sudjelovati resorni ministar.

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta (od prosinca 2011. do lipnja 2014.) u Vladi Zorana Milanovića

– Nakon što je Milanovićeva vlada uvela reda i osigurala ekonomski rast, prvi koji su dobili povišice plaća bili su učitelji. Onda smo donijeli Strategiju obrazovanja i tehnologije, koja je i danas važeća, i u kojoj jasno piše da je ključ poboljšanje materijalnog statusa učitelja. Prema tome, Plenkoviću bih savjetovao da ispuni zahtjeve sindikata i poveća koeficijente 6,11 posto. Za to podlogu ima u samoj strategiji za koju je HDZ rekao da je izvrsna, ali da nisu imali novca. Sad ga imaju.

Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta (od siječnja do listopada 2016.) u Vladi Tihomira Oreškovića, javlja Jutarnji list.

– Situacija je otišla predaleko, a zahtjev sindikata je opravdan. U pregovorima sa sindikatima premijeru bih savjetovao da se konačno prestane skrivati iza HNS-a, jer to nije fer ni prema HNS-u ni prema ministrici Divjak. Plenković mora resor obrazovanja vratiti HDZ-u, dakle smijeniti Blaženku Divjak i postaviti HDZ-ovog ministra koji bi ujedno bio i potpredsjednik Vlade. Premijer mora pristati na zahtjeve učiteljskih sindikata za povećanjem koeficijenata za izračun plaća za 6,11 posto.

Foto: Dario Grzelj/Hina