Vučić u problemima: Srbija postaje otok u okruženju moćne vojne sile

Vučić u problemima: Srbija postaje otok u okruženju moćne vojne sile

Sjeverna Makedonija pridružila se NATO-u u petak, postavši 30. članicom Saveza nakon dugotrajnog postupka tijekom kojeg je morala promijeniti ime države.

“Republika Sjeverna Makedonija službeno je nova, 30. članica NATO-a”, priopćila je vlada u Skoplju.

“Ispunili smo generacijski san.”

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je “Sjeverna Makedonija sada dio NATO-ove obitelji, obitelji koju čini trideset država i gotovo milijarda ljudi. Obitelj koja se temelji na uvjerenju da smo svi zajedno jači i sigurniji bez obzira na izazove s kojima smo suočeni.”

Ranije u petak Sjeverna Makedonija je položila instrument potvrde Sjevernoatlantskog ugovora pri State Departmentu u Washingtonu – posljednji formalni korak za pridruživanje Savezu.

“Današnji ulazak Sjeverne Makedonije u članstvo NATO-a predstavlja kulminaciju višegodišnjih napora vlade i naroda Sjeverne Makedonije”, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Njezino članstvo “pridonijet će većoj integraciji, demokratskoj reformi, trgovini, sigurnosti i stabilnosti diljem regije” te pokazati drugim zemljama da su vrata NATO-a otvorena, dodao je.

Prošle godine Sjeverna Makedonija je promijenila ime kako bi riješila dugotrajni spor s Grčkom, uvjet koji je Atena postavila Skoplju za ulazak u članstvo NATO-a i EU-a.

“Čekali smo ovaj dan gotovo 30 godina”, napisala je na Twitteru ministrica obrane Sjeverne Makedonije Radmila Sekerinska.

Ova vijest koja  mijenja  geopolitičku sliku ovog  dijela svijeta nezasluženo je ostala u sjeni koronavirusa. Sve više susjednih zemlje Srbije postaju  članice NATO-a saveza.  Nedavno je članica NATO saveza postala Crna Gora. Još su ostali Kosovo i  Bosna i Hercegovina.

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug/Hina