Bjelica, Dalić ali i direktor DM-a Mrakužić kupili automobile na koje nije plaćen PDV

Bjelica, Dalić ali i direktor DM-a Mrakužić kupili automobile na koje nije plaćen PDV

U koordiniranoj akciji policije i USKOK-a u četvrtak ujutro u Zagrebu je uhićen poznati trgovac luksuznim automobilima Ivan Inja Bašić (48), a policija je “pokucala” na vrata i nekolicini njegovih suradnika, zbog sumnje da su u Hrvatsku uvozili skupocjena vozila koja su dalje prodavali, a da su pritom izbjegavali plaćanje PDV-a i drugih davanja.

Riječ je o međunarodnoj akciji usmjerenoj razbijanju skupine utajivača poreza u kojoj su uz hrvatske sudjelovali i istražitelji nekoliko europskih zemalja, prvenstveno Njemačke, Češke, Slovačke i Bugarske. Nakon što su se mjesecima provodile razne policijske mjere te su se prikupljali potrebni podaci, u četvrtak je došlo do finalizacije, odnosno privođenja osoba osumnjičenih za sudjelovanje u kriminalnoj grupi na čije čelo su istražitelji pozicionirali Inju Bašića kao glavnog organizatora, javlja Jutarnji list.

Glavnina spornih poslova u preprodaji vozila odvijala se, ustanovili su istražitelji, preko Bašićevih zagrebačkih tvrtki Click Motors, Meo Centar i Portula, koje su, kao pravne osobe, također stavljene na popis osumnjičenih. Pored toga, istražitelji su otkrili da je Bašić pri uvozu pojedinih automobila koristio nekoliko navodno fiktivnih tvrtki u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, koje su između sebe, ali i spomenutim tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se prikazivalo da je izvršena obveza plaćanja PDV-a, što zapravo nije učinjeno.

Prema neslužbenim informacijama, Inju Bašića i ostale osumnjičenike tereti se da su u Njemačkoj nabavljali mahom luksuznije automobile, koje su potom prodavali zainteresiranim kupcima u Hrvatskoj, a da pritom nisu platili PDV ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj, nego su kroz spomenuti koloplet tvrtki lažno prikazali da je PDV plaćen.

Na taj način uvezli su najmanje 35 automobila pri čemu su državni proračun, kako ih se tereti, oštetili za približno 3,1 milijun kuna. Te sporne prodaje samo su dio poslovanja Bašićevih hrvatskih tvrtki, koje imaju i potpuno legalno poslovanje. Primjerice, njegova tvrtka Click Motors inače se bavi uvozom i prodajom skupocjenih vozila poput Porschea, Ferrarija, Lamborghinija, Rolls Roycea, Bentleyja, Mercedesa, BMW-a.

Što se tiče spornih prodaja bez plaćanja PDV-a radi se u najvećem dijelu o Mercedesima, BMW-ima i Audijima vrijednima uglavnom više desetaka tisuća eura. Najjeftiniji je bio jedan rabljeni BMW X 1 s cijenom od 16.000 eura, dok su najskuplji na ovaj način prodani automobili bili Porsche Panamera vrijedan oko 105.000 eura, Audi Q8 s cijenom od nepunih 100.000 eura, Porsche Cayenne oko 90.000 eura te Mercedes S klase od oko 85.000 eura. Na svakom od tih vozila država je zakinuta za stotinjak do preko 200 tisuća kuna.

Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, nema dokaza da su kupci tih automobila znali da kupuju vozila na koja nije plaćen PDV, jer se priložena dokumentacija činila urednom, tako da se smatra da su automobile kupili u dobroj vjeri. Stoga nitko od kupaca nije obuhvaćen ovom istragom niti će se, kako stvari trenutno stoje, protiv njih pokretati bilo kakvi postupci, ni kazneni ni za namirenje neplaćenog PDV-a.

A među kupcima je niz zvučnih imena iz različitih društvenih sfera, prvenstveno iz poduzetničkih, odvjetničkih i sportskih krugova. Svakako najpoznatiji među njima je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. Kupnju BMW-a 520 D XDrive preko Bašića dogovarao je još jedan poznati nogometni trener, Dinamov Nenad Bjelica. Radi se o automobilu kojemu je nabavna cijena bila nešto veća od 37.000 eura, a na koji je, prema stavu istražitelja, Bašićev Click Motors utajio oko 85.000 kuna PDV-a, ističe Jutarnji list.

Na isti način automobile su kupili nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat iz NK Šibenik. Zanimljivo je da su Vuksan i Naletilić, kupujući vozila za svoje supruge, platili posredniku znatno veće cijene od nabavnih. Tako je Vuksan Mercedes GLC 250, koji je u Njemačkoj kupljen za 41.000 eura, od Bašića kupio za približno 51.000 eura, pri čemu je Bašićeva tvrtka profitirala za dodatnih desetak tisuća eura i od utaje PDV-a. Naletilić je, pak, Range Rover Velar, platio oko 14.000 eura više od cijene po kojoj je nabavljen, pri čemu se pripadnici ove grupe terete da su na njemu ilegalno zaradili još oko 120.000 kuna zbog neplaćanja PDV-a. Najskuplji automobil, Porsche Panameru, kupio je poduzetnik Damir Lukač, dok je, primjerice, direktor DM-a Mirko Mrakužić nabavio Audi Q7 za oko 55.000 eura, a Kristijan Floričić, jedan od osnivača fonda Aureus Invest, za suprugu je kupio Porsche Cayenne za oko 90.000 eura.

Na slici: Direktor DM-a Mirko Markužić

Foto: Hina